LGBT-infopunt in Belgrado voor de twaalfde keer aangevallen

Afgelopen week werd het Pride Info centrum  in Belgrado voor de twaalfde keer aangevallen en gevandaliseerd. Op 23 december werden er homofobe slogans en symbolen aangebracht op de gevel en vensters die de veroordeelde oorlogscrimineel Ratko Mladic verheerlijkten.

Het infopunt opende in augustus 2018 de deuren en wordt sindsdien met de regelmaat van de klok aangevallen en/of gevandaliseerd. Nooit werden er daders opgepakt, voor de rechter gebracht en veroordeeld.  De initiatiefnemers roepen de gerechtelijke autoriteiten op om dit vandalisme te onderzoeken. “De autoriteiten zijn er nog niet in geslaagd om de voortdurende discriminatie, pesterijen en aanvallen op de LGBTI-gemeenschap aan te pakken”, zo laat de Europese directeur van  de organisatie Civil Rights Defenders,  Goran Milectic weten. “Hierdoor dragen ze bij aan een klimaat van angst en straffeloosheid. Tegelijkertijd zien we dat graffiti waaarmee oorlogsmisdadigers verheerlijkt worden steeds vaker voorkomen en dit terwijl onderzoeken en vervolgingen van verdachte oorlogsmisdadigers kompleet genegeerd en vermeden worden. De trend van onbestrafte aanvallen moet gestopt worden en diegene die deze haarmisdaden plegen moeten vervolgd worden.” 

Het infopunt fungeert sinds 2018 als een creatieve hub voor jonge homoseksuele artiesten en een ontmoetingsplaats voor de LGBT-gemeenschap. Ook is het jaarlijks een infopunt voor de gaypride van Belgrado en de Europride die er volgend jaar doorgaat.

Ratko Mladic 

In de aangebrachte graffiti werd Ratko Mladic verheerlijkt. Hij is beter bekend als de slager van  Srebrenica en was van 1992 tot 1995 de  opperbevelhebber van de Bosnisch-Servische troepen. In 2017 werd hij door het Joegoslaviëtribunaal van de Verenigde Naties in Den Haag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens deelname aan genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven.

Foto: Civil Rights Defenders

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste