Letland keurt burgerlijk partnerschap goed voor homoseksuele koppels

Het parlement in Letland heeft een wet goedgekeurd waardoor homoseksuele koppels hun relatie officieel kunnen registreren. De wet treedt halfweg volgend jaar in werking. 

Koppels van hetzelfde geslacht kunnen vanaf dan hun relatie laten registreren en ze krijgen daardoor bepaalde belastings- en sociale zekerheid-voordelen. Ook krijgen de partners het recht om hun wederhelft te gaan bezoeken als die in het ziekenhuis ligt. Toch zullen de koppels niet dezelfde rechten krijgen als getrouwde koppels. Het homohuwelijk is ook immers nog steeds niet mogelijk in Letland omdat het huwelijk er nog steeds wettelijk gedefinieerd is als “een unie tussen een man en een vrouw.” Ook op het vlak van erfenisrechten blijven er verschillen met getrouwde hetero-koppels. Koppels van hetzelfde geslacht zullen onder de nieuwe wet ook nog geen kinderen kunnen adopteren.

De goedkeuring van de wet komt er enkele maanden nadat Letland in juli een homoseksuele president kreeg. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Edgars Rinkēvičs, legde in juli de eed als president af en beloofde toen om het ‘glazen’ plafond te doorbreken.

Deel dit artikel via:

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws