Kijktip: Het ingewikkelde leven van twee intersekse personen in een man/vrouw-wereld

Twee Zuid-Afrikaanse intersekse mensen proberen te achterhalen wat of wie bepaalt tot welk geslacht zij zichzelf moeten beschouwen. Wat is een vrouw? Wat is een man? Kun je beide zijn of geen van beide? En maakt het überhaupt uit? Regisseur Tünde Skovrán volgt hen vijf jaar lang in de taboedoorbrekende documentaire Who I Am Not.

Sharon Rose (zij/haar) is een schoonheidskoningin, en hoewel ze officieel wordt erkend als een van de mooiste vrouwen van Zuid-Afrika, heeft ze nog steeds moeite om te begrijpen hoe het kan dat ze geboren is met niet alleen vrouwelijke maar ook mannelijke geslachtskenmerken. Ze vindt steun bij Dimakatso (hen/hun), een intersekse-activist die ook worstelt met genderdysforie en probeert te begrijpen wat hen werkelijk is. De twee parallelle, maar uiteenlopende verhalen bieden een intieme kijk op de worsteling van intersekse personen in een man/vrouw-wereld. Who I am Not geeft hiermee een krachtige stem aan de lang genegeerde en veelal zwijgende twee procent van de wereldbevolkingbevolking.  

Hoofdpersonen

Sharon-Rose Lehlohonolo Khumalo (zij/haar) is 31 jaar oud en werkt in de marketing voor een groot farmaceutisch bedrijf in Johannesburg. Ze groeide op in een vrome zwarte, christelijke familie en werd opgevoed door haar alleenstaande moeder en grootmoeder. Op  21-jarige leeftijd - ze studeerde bio-genetica en was verloofd met een priester - werd ontdekt dat de samenstelling van haar chromosomen mannelijk was. Ze bleek testosteron producerende testikels en geen vrouwelijke voortplantingsorganen te hebben. Haar verloofde liet haar in de steek. En haar kerk en familie ontkennen tot de dag van vandaag het bestaan van intersekse personen. Sharon voelde zich zo geïsoleerd, dat ze besloot de waarheid te verbergen en Miss Zuid-Afrika te worden.

Dimakatso Amanda Sebidi (hen/hun) is 41 jaar oud en werd geboren met tweeledige genitalia. Tijdens hun eerste zes jaar werd Dimakatso vaak geopereerd om hun lichaam te ‘repareren’ en een meisje van hen te maken. Dimakatso ontwikkelde echter de houding van een jongen en is nu een mannelijk persoon die zich identificeert als intersekse. Hun werd intersekse-activist en omdat hun vooral op werkgebied gediscrimineerd wordt, verdient Dimakatso alleen een klein inkomen met het werk namens de interseksegemeenschap.

2Doc: Who I Am Not (RO/CAN, 2023, 105’) , maandag 26 februari, 22.15 uur, VPRO,

NPO 2 en NPO Start/Plus

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste