Kamer keurt unaniem resolutie erkenning fysieke integriteit interseksuele minderjarigen goed

De Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft donderdag de resolutie unaniem goedgekeurd die ervoor moet zorgen dat intersekse kinderen hun uitdrukkelijke instemming moeten geven vooraleer ze aan hun geslachtsdelen worden geopereerd.  Eén op de zestig kinderen in België wordt geboren met een intersekse variatie of DSD-conditie. Intersekse personen hebben geslachtskenmerken die niet binnen de traditionele man-vrouw opdeling passen. 

De resolutie werd gezamenlijk in 2019 ingediend en vervolgens, na verschillende hoorzittingen, aangevuld met ammendementen door Karin Jirofléé (sp.a), Hervé Rigot (PS), Caroline Taquin (MR), Séverine de Laveleye (Ecolo-Groen), Els Van Hoof (CD&V), Robby De Caluwé (Open Vld)  en Evita Willaert (Ecolo-Groen). Intersekse/dsd is een parapluterm voor diverse aangeboren condities, waarbij de ontwikkeling van het geslacht verschilt van wat medici over het algemeen onder ‘man’ of ‘vrouw’ verstaan. 

Tijdens de hoorzittingen die de Kamer vorig jaar hield bleek dat 1,7  procent van de mensen een of andere vorm heeft van een DSD-conditie, maar dat de meeste mensen hier geen problemen mee ondervinden. Bij slechts 0,02 procent  (1 op 4 000 geboortes per jaar) wordt een atypisch genitaal ontdekt.  Het kan gaan om een variatie op gebied van chromosomen, hormonen, interne of externe geslachtsorganen. Zo kunnen er tot maar liefst veertig specifieke variaties  voorkomen. Nog te vaak worden er niet-noodzakelijke medische ingrepen uitgevoerd op kinderen met een intersekse variatie zonder dat zij daar toestemming voor hebben gegeven of zonder dat hun gezondheid in gevaar is.  Intersekse heeft niets te maken met je genderidentiteit (hoe je jezelf voelt), je genderexpressie (hoe je jezelf uit) of je seksuele oriëntatie (tot wie je romantisch en/of seksueel aangetrokken wordt). Het draait enkel om de lichamelijke kenmerken. 

Lees ook: Belgie zet eerste stap in bescherming van fysieke integriteit van intersekse personen (+)

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste