Jongeren lanceren vijf oplossingen voor seksuele intimidatie in de stad

Vijfhonderd jongeren tussen 15 en 24 jaar uit Belgie en Spanje hebben vijf aanbevelingen geformuleerd om seksuele intimidatie op straat aan te pakken. Dat deden ze tijdens onlinedebat tijdens het J500 evenement van Plan International dinsdag.  Daarmee wil Plan steden veiliger en inclusiever maken. Verschillende lokale politici waren aanwezig en gaan met de aanbevelingen aan de slag.

Uit een eerder onderzoek van Plan International België bleek dat tot wel 91% van de meisjes en 28% van de jongens al te maken kregen met seksuele intimidatie op straat. Van nafluiten tot ongewenste aanrakingen, veel jongeren voelen zich onveilig zodra ze hun huis verlaten. De situatie verergerde tijdens de huidige pandemie, doordat er minder mensen op straat zijn en daders minder risico lopen om op hun gedrag aangesproken te worden.

Jongeren uit Brussel, Madrid en vier andere Spaanse steden zochten online oplossingen tegen seksuele intimidatie. Tijdens het evenement  werden 25 aanbevelingen besproken. Op het einde van het evenement werden er daaruit vijf weerhouden.

Zo willen de jongeren dat er een online platform komt waar ze hun mening kunnen geven en oplossingen kunnen voorstellen tegen seksuele intimitatie. Ook moet er meer sensibilisering komen in het onderwijs door gendergelijkheid toe te voegen aan het curriculum zodat er gepraat wordt over discriminatie, seksualiteit en gendergerelateerd geweld zoals seksuele intimidatie. In de scholen moeten ook professionals zoals psychologen aanwezig zijn die een laagdrempelige emotionele ondersteuning kunnen voorzien. Verder willen de jongeren dat er ook ‘veilige plaatsen’ komen in  vrijetijdszones met informatie over hoe seksuele  intimidatie kan tegengegaan worden. De jongeren zijn ook voorstander van de creatie van een noodnummer waar naar gebeld kan worden als ze te maken krijgen met seksuele intimidatie op het openbaar vervoer.

Tijdens het J500-event waren verschillende lokale politici aanwezig en zij beloofden om met de aanbevelingen aan de slag te gaan. “De stem van jongeren en hun eigen ervaringen zijn essentieel in dit debat. Net zoals onze jeugdorganisaties en scholen, creëren organisaties zoals Plan België een veilige omgeving voor jongeren om in alle openheid over seksuele intimidatie te spreken”, stelt Jinnih Beels (Sp.a), Schepen voor Onderwijs en Jeugd in Antwerpen. “Die veilige omgeving trekken we door naar onze pleintjes en andere plaatsen in de stad waar jongeren samenkomen.”

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste