Video: Joe Biden legt eed af als nieuwe Amerikaanse president

De Democraat Joe Biden (78) heeft woensdagmiddag (lokale tijd) de eed afgelegd als 46ste president van de Verenigde Staten. Daarmee volgt hij president Donald Trump op die de beëdiging niet bijwoonde. Biden is de oudste persoon in de Amerikaanse geschiedenis die de eed als president heeft afgelegd. 

Biden legde tijdens een ceremonie aan de westelijke vleugel van het Capitool de eed af bij John Roberts, rechter in het Hooggerechtshof. Hij werd ingezworen op een bijbel die al sinds 1893 in het bezit is van de familie Biden. Dezelfde bijbel werd ook al gebruikt toen hij ingezworen werd als vicepresident.

Net voor de eedaflegging van Joe Biden legde ook Kamala Harris (56) de eed af als vice-president. Zij is meteen ook de eersteIndiaas-Amerikaanse, de eerste Afro-Amerikaanse en de eerste vrouwelijke vicepresident in de Amerikaanse geschiedenis. Harris volgt Mike Pence op, die de vicepresident was onder Donald Trump.

De inauguratie vond plaats onder extreem strenge veiligheidsmaatregelen, nadat Trump-aanhangers op 6 januari het Capitool bestormden omdat ze de verkiezingsuitslag niet accepteren.

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste