Jef Neve niet naar Ultima's uit protest tegen besparingen van Jan Jambon

Jazzpianist en componist Jef Neve zal niet aanwezig zijn op de Ultima’s, de cultuurprijzen van de Vlaamse overheid zolang Jan Jambon (N-VA) voogdijminister is.  'Zolang deze verachtelijke minister van Cultuur (minister-president Jan Jambon, nvdr.) aan de macht is, zal ik me verzetten met alles wat in mij zit, dus ik zal niet aanwezig zijn', staat te lezen in het bericht dat Jef Neve op zijn privé-Facebookpagina plaatste.

Pianist en componist zal niet aanwezig zijn op de Ultima’s.

Het was David Dalemans, communicatieverantwoordelijke van de Daft Studios, die het bericht via op Instagram deelde.Dalemans roept kunstenaars op om Neves voorbeeld te volgen.

Het is geen geheim dat de Jef Neve kritisch is voor het cultuurbeleid en de aangekondigde besparingen in de cultuursector die premier Jan Jambon, die ook Minister van Cultuur is, heeft aangekondigd. 'Wie het niet eens is met het beleid, moet er ook niks van aanvaarden”, zo bevestigde de componist aan de redactie van  Knack. “En ik aanvaard niets van deze minister van Cultuur. Mocht ik een Ultima krijgen, zou ik hem ook hebben geweigerd.’

 

Het zit Neve vooral hoog dat de tijdelijke projectsubsidies met zestig procent verminderd werden. Kunstenaars die vaste werkingssubsidies krijgen, moeten 6 procent inleveren. Zeven erkende kunstinstellingen moeten 3 procent afstaan. “Dit is ons belastinggeld dat zij gebruiken om hun eigen postjes te betalen”,  zo zei jazzmuzikant Jef Neve  op Radio 1 toen de besparingen bekend geraakten.  

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste