Italiaanse senaat veegt LGBT-discriminatiewet van tafel

De Italiaanse senaat heeft de stemming gestopt van een wettekst die haatmisdaden expliciet gericht tegen vrouwen, LGBTI-personen en gehandicapten moest aanpakken. Tegen de wet kwam heel wat oppositie van  extreem-rechtse organisaties en het Vaticaan.

De wettekst die door de LGBT-rechten activist Alessandro Zan was ingediend moest Italianen beschermen van hatelijke uitlatingen, geweld en discriminatie op basis van hun geslacht, genderidenditeit, seksuele oriëntatie en handicap. De wettekst werd vorig jaar reeds goedgekeurd door het lagerhuis van het parlement . De Senaat boog zich woensdag over de wettekst die de laatste paar weken Italië in twee kampen heeft verdeeld en besloot uiteindelijk met 154 tegen 131 stemmen om de debatten over de wet voor de komende zes maanden te stoppen. Hierdoor is het zo goed als onmogelijk om de wet nog goedgekeurd te krijgen voor de verkiezingen van 2023.

Vaticaan en extreem-rechts tegen wet

Het Vaticaan liet eerder dit jaar al optekenen dat de wet een inbreuk was van de religieuze vrijheid van de Italiaanse Katholieke kerk. De kerkgemeenschap vreesde dat ze aangeklaagd zou worden vanwege hun openlijk oppositie tegen de openstelling van het huwelijk  en de adoptie van en door LGBT-koppels. Ook waren ze tegen de in de wet voorgestelde actiedag die op scholen zou worden georganiseerd ter gelegenheid van de Internationale dag tegen homo en transfobie, beter bekend als IDAHOT (17 mei)

Ook voorzitter Mateo Salvini en zijn extreem-rechtse partij  Lega Nord waren tegen de wet omdat die de vrijheid van meningsuiting zou beperken. Volgens Salvini zou iedereen die van mening was dat 'een moeder een moeder is en een vader een vader' in de gevangenis belanden.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste