Homoseksuele koppels krijgen toegang tot draagmoederschap in Israël

Israëlische homoseksuele koppels kunnen vanaf volgende week beroep doen op een draagmoeder om op die manier met een gezin te beginnen. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Israëlische Hoge Raad die in 2020 verschillende onderdelen van de wet die draagmoederschap regelde ongrondwettelijk verklaarde.Volgens de Israëlische minister van Volksgezondheid wordt de nieuwe regeling vanaf 11 januari van kracht.

Volgens de rechters van de Hoge Raad ging de uitbreiding van de wet in tegen het gelijkheidsbeginsel en het recht op ouderschap. Door de aanpassingen zouden alleenstaande moeders wel in aanmerking komen maar homoseksuele koppels niet.

Premier Benjamin Netanyahu kreeg van de regering een jaar de tijd om met een nieuwe wet op de proppen te komen maar het Israëlische parlement kon zich niet aan die deadline houden. 

In juli 2021 trok de Hoge Raad de kwestie naar zich toe en zei dat de staat  met de bestaande draagmoederschapsregeling  “ een aanhoudende ernstige schade aan de mensenrechten veroorzaakt” omdat de bestaande regeling niet binnen het jaar werd aangepast. De Hoge Raad kon dat niet aanvaarden en besliste dat de nieuwe wet over zes maanden van kracht zou worden om de vorming van professionele richtlijnen mogelijk te maken.

Volgens Nitzan Horowitz, de minister van Volksgezondheid van de Israëlische regering, is dit een stap in de goede richting voor het land. Hij voegde er ook aan toe dat de  nieuwe wet ook de toegang tot het draagmoederschap zou openstellen voor alleenstaande mannen en transgenders.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste