Twee LGBT-activisten krijgen doodstraf in Iran

Iran heeft twee  vrouwelijke LGBTQ-rechtenactivisten na beschuldigingen van mensenhandel veroordeeld tot de doodstraf. Het nieuws van de veroordeling werd afgelopen maandag naar buiten gebracht door het Iraanse persagentschap IRNA.

 Volgens de Iraanse autoriteiten werden de 31-jarige Zahra Sedighi Hamedani en de 24-jarige Elham Chobdar beschuldigd van ‘corruptie op aarde’. Deze beschuldiging wordt meestal gebruikt voor personen die zich uitspreken tegen de Iraanse regering. Volgens de officiële verslagen zouden de twee vrouwen meisjes en andere vrouwen misbruikt en verhandeld hebben.

De twee veroordeelden kunnen nog wel in beroep gaan tegen de uitspraak. Volgens het persbureau Associated  Press zijn de twee vrouwen LGBTQ-activisten. Sedighi Hamedani, die ook de naam Sareh gebruikt, werd door de Iraanse autoriteiten in oktober gearresteerd toen ze naar Turkije wilde vluchten nadat ze door de regionale autoriteiten daar was opgepakt voor haar activistische activiteiten.

Ook Elham Chobdar, werd volgens de Noorse mensenrechtenorganisatie Hengaw Organization opgepakt voor het ‘promoten van homoseksualiteit’. Het is de eerste keer dat er twee vrouwen omwille van hun lesbische geaardheid de doodstraf krijgen in Iran.

Foto: sina drakhshani // Unsplash

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste