Iraakse parlement bespreekt wet die homoseksualiteit moet bestraffen

In het Iraakse parlement heeft de eerste lezing plaatsgevonden van de aangepaste strafwet die ook homoseksuele relaties moet criminaliseren. Tot nu toe had Irak nog geen wetten die dit deden en werden homoseksuele relaties bestraft met een wet uit 1988 en 1969 die prostitutie verbiedt en verkrachting en sodomie bestraft. De aanpassing moet het  het wettelijke vacuum wegwerken.  “Het wijzigen van de wet gaat hand in hand met de aangeboren menselijke natuur waarmee God mensen heeft geschapen als mannen en vrouwen, alsook voor het behoud van de identiteit van de Iraakse samenleving tegen afwijkingen en oproepen tot parafilieën die de wereld hebben overspoeld," luidt de verklaring van het parlement.

Als de wet wordt goedgekeurd kunnen homoseksuelen en diegenen die een homoseksuele levensstijl promoten zware boetes en  gevangenisstraffen van vijf jaar tot levenslang en zelfs de doodstraf krijgen. Vooraleer er over de nieuwe strafwet gestemd wordt, zal het Iraakse Parlement nog twee keer de wet bespreken en ook de nodige specialisten raadplegen.

Of de aangepaste strafwet ook media die berichten over homoseksualiteit of de queergemeenschap kan bestraffen is nog niet helemaal duidelijk. Ook daarover moet het parlement nog een beslissing nemen.  Eerder deze maand besliste de Iraakse mediaregulator dat media en sociale media bedrijven die vanuit Irak opereren niet langer de term ‘homoseksualiteit’ mogen gebruiken en die moeten vervangen door de term ‘seksuele afwijking’. Uit een document van de mediaregulator CMC blijkt ook het gebruik van de  de term ‘gender’ verboden is.

LGBTQ-activisten vrezen dat de  voorgestelde aanpassingen aan de Iraakse strafwet het leven van LGBTQ’s in gevaar zal brengen en zal leiden tot een toename van geweld. "De wet zal de Iraakse regering, gewapende groepen en anderen die LGBT+ burgers aanvallen, in staat stellen om wettelijk weg te komen met hun misdaden”, zo beweert Amir Ashour voorzitter van de Iraakse LGBTQ-organisatie IraQueer. “Deze wet zou in strijd zijn met Iraakse en internationale wetten, die gelijke bescherming garanderen voor alle burgers ongeacht seksuele geaardheid. Irak erkende dit in 2020 in hun inzending aan de VN!"

foto: Engin akyurt // Unsplash

Deel dit artikel via:

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws