IDAHOT-vandalen bekladden politiekantoor in Gent

Het politiecommissariaat aan de Belfortstraat in Gent is donderdagnacht bekogeld door verfballonnen. De groep die het politiekantoor bekogelde noemt zichzelf 'IDAHOT' naar de internationale dag tegen homo- en transfobie. De directe aanleiding zou de tweet zijn die de politie, zoals ieder jaar, op die dag de wereld instuurde. Volgens de actiegroep zouden de Gentse flikken daarmee de schijn ophouden dat ze iets doen tegen het homo- en transfoob geweld. De verfgooiers zeggen dat de queer community zich onveilig voelt omdat de politie geen actie onderneemt.

Lees verder onder de tweet

In een e-mail eisten de verfgooiers de actie op.

"“Jullie pronken met een vlag maar misgenderen transpersonen dagelijks, treden niet op tegen homo- en transfoob geweld, nemen getuigenissen van homo- en transfoob geweld niet serieus en zorgen er voor dat de queer community zich elke dag onveilig voelt op straat”, zo staat te lezen in de bewuste mail.

“IDAHOT en pride month gaan over protesteren, rechten verdedigen en de bevrijding van de queer community. De rechten en bevrijding die dagdagelijks in het nauw worden gedreven door instanties zoals de politie. Pride wordt hierdoor afgevlakt en belachelijk gemaakt. Er wordt een schijn gecreëerd van partnerschap terwijl het onderdrukkend systeem nog steeds in stand wordt gehouden. (...) Wij willen dat er nultolerenatie komt tegenover queerfoob geweld, dat de daders rechtvaardig gestraft worden, dat er opvangplaatsen voor queerpersonen zijn. Wij willen ons veilig voelen op straat.”

Het is niet de eerste keer dat er kritiek komt op de LGBT-getinte tweet van de Gentse politie. Ook in 2017 kwam er kritiek op een tweet met een foto van twee mannelijke agenten die elkaars hand vasthielden. Samen met hun collega's uit Antwerpen wilden de agenten toen reageren op een gewelddadig incident in het Nederlandse Arnhem waarbij een een homokoppel toen werd aangevallen door enkele jongeren. In de tweet riepen de agenten op om alle homofobe geweld te melden aan hun respectievelijke meldpunten.

Ook nu verwijst de woordvoerder Matto Langeraert naar dat meldpunt dat reeds sinds 2014 in Gent actief is. In 2020 werden na klachten via het meldpunt zestien pv's opgesteld. Dit jaar zijn dit er reeds acht. “We hebben een specifiek diversiteitsbeleid binnen het korps. Wij tolereren geen enkele vorm van geweld, niet tegen homo’s of transpersonen, maar ook niet tegen onze gebouwen. Deze actie zal dus onderzocht worden”,aldus de woordvoerder.

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste