Hongaarse president stuurt LGBTQ-verklikwet terug naar parlement

De Hongaarse president Katalin Novak heeft vrijdag haar veto gebruikt om de wet waardoor burgers anoniem koppels van hetzelfde geslacht die kinderen opvoeden kunnen verklikken, terug naar het parlement te sturen. De wet werd  door het parlement goedgekeurd en moest enkel nog ondertekend worden hoorde president voordat die van kracht wordt. Die weigerde echter de wet te ondertekenen om dat die in strijd zou zijn met Europese richtlijnen die klokkenluiders in instellingen en bedrijven beschermen. De wet gaat nu terug naar het parlement.Een tweede veto tegen de wet is niet mogelijk

Het is de eerste keer dat het Hongaarse staatshoofd een wet tegenhoudt die de rechten van LGBT’s schendt tegenhoudt. De gevetode wet werd begin deze maand in het Hongaarse parlement goedgekeurd en is  bedoeld om burgers te beschermen die tekortkomingen en overtredingen door instellingen en bedrijven aan de kaak willen stellen. Ook burgers kunnen elkaar om ideologische redenen aanklagen. Koppels die zich niet aan de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen houden en die kinderen opvoeden kunnen worden gerapporteerd.

Het veto is echter niet het einde van de klikte want het parlement kan immers opnieuw de wet goedkeuren zonder dat er ook maar één letter aan veranderd is. Daarna treedt de wet sowieso in werking omdat president Katalin Novak de wet geen tweede keer kan tegenhouden.

Deel dit artikel via:

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws