Hongaarse nieuwszender valt kinderboekjes met een regenboogfamilie aan

De Hongaarse nieuwszender HirTv heeft in een veertig minuten durend programma twee kinderboeken van schrijver Lawrence Schimel en illustratrice Elina Braslina waarin een LGBT-thema zit aangevallen. Bij ons zijn de twee kinderboeken als ‘Klaarwakker’ en ‘Bedtijd’ vertaald en uitgegeven door de Antwerpse boekhandel en uitgeverij Kartonnen Dozen.

In Klaarwakker en Bedtijd is het “verschil” niet de kern van het verhaal. Deze verhaaltjes spelen zich af op een doorsnee ochtend en een doorsnee avond in een gezin met twee papa’s en een hond, of twee mama’s, een zusje en een poes. Zo krijgen kinderen holebi-gezinnen te zien die leuke avonturen beleven zonder dat het onderwerp geproblematiseerd wordt.

De twee gekartonneerde kinderboeken werden onlangs ook in het Hongaars vertaald en daar uitgebracht. Aanvankelijk kregen de twee boekjes redelijk goede reviews in de pers. “De eerste tv-aandacht was zeer positief. Ook in andere media waren er goede reacties”, zo laat Lawrence Schimel weten in een reactie op Facebook. Daarbij verwijst hij ondermeer naar een positief artikel dat in het Hongaarse magazine Könyves verscheen.

De Hongaarse nieuwszender HirTV had echter geen goed woord over voor de twee boekjes. “Ze hebben maar liefst veertig minuten besteed om ons boekje aan te vallen”, zo schrijft Laurence Schimel op Facebook.

Tijdens de uitzending werden de boekjes aangegrepen om LGBT-famillies en bij uitbreiding de volledige LGBTQ-gemeenschap aan te vallen. In de studio zaten naast presentatrice Marianne Dobos  ook nog sekspsychologe Edit Rusz, actrice Mónika Vásári en journaliste Zsuzsa Máté.

Volgens de sekspsychologe schiet het  boekje zijn doel voorbij omdat het geschreven is voor kinderen die nog niet het niveau hebben bereikt waarop hun psychoseksuele ontwikkeling is begonnen. “Voor hen is het een prentenboek, een ansichtkaart of wat dan ook, dus je krijgt ze nog niet. Als de ouders het ter hand nemen, kan het nog geen invloed  uitoefenen over hoe het kind denkt over een klassiek gezinsmodel.”

Actrice Monika Vasari voegde daar aan toe dat het kinderen die in een regenbooggezin opgroeien ook beschadigd worden als ze met inhoud van de twee kinderboekjes geconfronteerd worden. “Kinderen die opgroeien en behandeld worden als kinderen die opgroeien in een hetero-gezin, zullen vroeg voor een gemeenschap moeten kiezen waar ze aan veel meer vooroordelen worden blootgesteld.”

“Het boek suggereert dat het een volkomen natuurlijke en normale opstelling is tussen twee vaders en twee moeders.”, zo merkte journaliste Zsuzsa Máthé op. ”Dat is volledig in strijd is met de natuurwetten, ook al staan ze los van de schepping, want dat is gewoon zo als een kind kan worden geboren uit een relatie tussen een man en een vrouw.” In de rest van de show wisselden gasten van gedachten over de vraag of het waar is dat steeds meer jonge mensen beweren lid te zijn van de LGBTQ-gemeenschap, en of de heteroseksuele lobby  te zwak is.

 

Lees ook: Uitgeverij Kartonnen Dozen komt met kartonboekjes met twee mama's en papa's

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste