'Don't say gay'-wet goedgekeurd in Florida

Het Parlement in de Amerikaanse staat Florida heeft donderdag de zogenaamde ‘Don’t Say Gay’-wet goedgekeurd. De wet verbiedt dat kinderen tussen de drie en negen jaar blootgesteld worden aan leerstof of informatie over seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Ondanks de oppositie van de Democratische fractie en enkele republikeinen werd de wet met 69-47 stemmen goedgekeurd. 

De wet geeft onder meer ouders het recht om leraars voor de rechter te dagen als ze het in hun lessen over homoseksualiteit en genderidentiteit  hebben. Ook moeten de leraren de ouders inlichtten als homoseksuele of transgender leerlingen vragen stellen over homoseksualiteit of zelf uit de kast komen. LGBT-activisten vrezen dat zowel leraren als leerlingen slachtoffer worden van deze wet. Zo kunnen leraars geen vragen meer beantwoorden van hun leerlingen over de gezinssituatie van leerlingen die twee mama’s of papa’s hebben. De leerlingen hebben op hun beurt geen toegang meer tot informatie over homoseksualiteit. De activisten vrezen dan ook dat op termijn het aantal zelfdodingen bij LGBTQ-studenten zal toenemen.

Ook president Biden veroordeelde de goedkeuring van de ‘Don’t Say Gay’-wet. “Vandaag hebben conservatieve politici de basiswaarden verworpen door een wettekst goed te keuren die ontworpen is om van LGBTIQ+-studenten, kinderen die het meest kwetsbaar zijn voor pesterijen en geweld omdat ze zichzelf zijn, te treffen.”

“Dit is geen geïsoleerde actie.  In het hele land zien we dat Republikeinse leiders acties ondernemen die bepalen wat studenten wel of niet kunnen lezen, wat ze wel of niet kunnen leren en vooral wie ze wel of niet kunnen zijn.” Minstens in zeven Amerikaanse staten zou een gelijkaardige wet op tafel liggen.

Vooraleer de wet in Florida van kracht wordt moet ze nog goedgekeurd worden door de bevoegde senaatscommissie en de volledige senaat en ondertekend worden door de gouverneur van Florida.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste