Griekenland stelt huwelijk en adoptie voor homoseksuele koppels open

Het parlement van Griekenland heeft donderdag met overgrote meerderheid het homo-huwelijk gelegaliseerd. Homoseksuele koppels kunnen meteen ook kinderen adopteren. Tegen de openstelling kwam veel tegenstand van de Orthodoxe kerk. Uiteindelijk keurden 176 parlementsleden het wetsvoorstel goed, 76 stemden tegen en twee parlementsleden onthielden zich.

Hiermee is Griekenland het zestiende Europese land en eerst Orthodoxe land waar koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen. Na de stemming postte premier  Kyriakos Mitsotakis op X, het vroegere Twitter, het bericht dat ‘dit een mijlsteen is voor de mensenrechten en Griekenland presenteert als een progressief en democratisch land, dat passioneel de Europese waarden volgt.’

Griekse homoseksuele koppels konden reeds een tiental jaar een partnerschapsovereenkomst afsluiten maar daarbij maakten enkel de biologische ouders van de kinderen in het gezin aanspraak op de ouderlijke rechten. Nu worden de beide partners als ouders erkend. Wel hebben homoseksuele koppels nog geen toegang tot het draagmoederschap in Griekenland. Kinderen die via draagmoederschap in het buitenland zijn geboren kunnen ze dan wel adopteren.

Foto:generated met AI

Deel dit artikel via:

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws