Georgische partij dient anti LGBTQ-wetsvoorstel in

De Georgische Droompartij heeft maandag een wettekst ingediend die de rechten van LGBTQ-personen beperkt en vieringen van homoseksuele relaties in de openbare ruimte verbiedt.Naast het verbod op het veranderen van hun gender verbiedt de ingediende wettekst ook dat koppels van hetzelfde geslacht kinderen adopteren. Zo moet volgens de partij de Georgische grondwet aangepast worden met de definitie dat het huwelijk enkel afgesloten kan worden door “een genetische man en een genetische vrouw”. Volgens de partij moet de wet het traditionele gezin en minderjarigen beschermen.

De ingediende wettekst vertoont veel gelijkenis met de anti-LGBTQ wetten die van kracht zijn in Rusland en wordt door mensenrechtenactivisten dan ook streng veroordeeld. Volgens hen zou het wetsvoorstel ook de behandeling van homoseksualiteit in het onderwijs verbieden.

Ook LGBTQ-optochten zouden eventueel, als de wet wordt goedgekeurd, verboden kunnen worden. Vorig jaar werd het gaypridefestival in de Georgische hoofdstad Tbilisi op het laatste moment afgelast nadat tussen de 2000 en 5000 extreem-rechtse anti-LGBTQ-tegenstanders het festival bestormden. De betogers waaronder ook verschillende Orthodoxe priesters vochten toen met de politie, bestormden het podium en staken regenboogvlaggen in brand. Volgens de organisatoren werden de betogers ook opgehitst door berichten  van aanhangers van de extreem-rechtse  Georgische Droompartij op sociale media.

Lees ook: Meer dan 2000 extremisten vallen Tbilisi Pride aan

foto: Frank Miller from Washington, DC, United States (License: CC BY-SA 2.0)

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste