Gevangenisstraffen tot 1 jaar voor fatale aanval op 73-jarige homo in Arnhem

De rechtbank van Gelderland heeft vijf jongeren die eind oktober een 73-jarige homoseksuele man in Arnhem aanvielen omdat ze dachten dat hij een pedofiel was, veroordeeld tot zes tot twaalf maanden jeugdgevangenis en werkstraffen. De bejaarde man  overleed kort na de aanval.

De jongeren deden zich eind vorig jaar voor als pedojagers en spraken met (homoseksuele) mannen af via datingwebsites. Eind oktober hadden de jongeren een afspraak gemaakt met de 73-jarige gepensioneerde leraar. Ondanks dat hij liet weten dat hij vijftien jaar te jong vond confronteerden de jongeren hem op de afgesproken plek en sloegen hem daar in elkaar. De man raakte onwel en moest worden gereanimeerd. Het slachtoffer werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht maar overleed  enkele uren later aan zijn verwondingen. In de dagen die volgden werden de vijf jongeren tussen de 15 en 18 jaar aangehouden.

 In de Arnhemse homoscene sloeg de gewelddadige dood van Jan in als een bom. De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch sprak na de feiten over  ‘afgrijselijke, monsterlijke misdaad’ die grote impact heeft op de Arnhemse samenleving. 

De jeugdrechter heeft de vijf verdachten nu veroordeeld tot werkstraffen en gevangenisstraffen. De twee jongens die het meeste geweld gebruikten, kregen een jaar gevangenis, waarvan de helft voorwaardelijk. De andere drie werd zes maanden voorwaardelijke jeugddetentie en een werkstraf van tweehonderd uur opgelegd.

Tevens moeten de vijf verdachten de familie van het slachtoffer gezamenlijk 52.500 euro affectieschade (immateriële schade) vergoeden en 11.000 euro aan begrafeniskosten betalen.

De rechtbank benadrukte dat het vanwege de jeugdige leeftijd van de jongens een moeilijke beslissing was. Volgens de rechter hielden alle daders rekening met geweld en lieten ze in berichten naar elkaar weten trots te zijn op hun actie. De rechtbank neemt het hen buitengewoon kwalijk dat ze voor eigen rechter speelden en zo juist voor onrust en onveiligheid in de samenleving zorgden.

 

Bron: De Gelderlander / Nu.Nl / NOS

Foto: Bermix Studio (Unsplash)

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste