De Gouden Kalveren maken geen onderscheid meer tussen mannen en vrouwen

Vanaf dit jaar zijn er bij de uitreiking van de Nederlandse filmprijzen geen aparte categorieën meer voor vrouwen en mannen in hun categorieën. Dat heeft de stichting achter De Gouden Kalveren, het Nederlands Film Festival (NFF), bekend gemaakt. Hiermee gaan de Nederlanders het Filmfestival van Berlijn achterna dat eerder dit jaar reeds uitpakte met hun genderneutrale filmprijzen.

De beslissing van het NFF komt dus niet geheel als een verrassing.Vanaf de aankomende editie van het Nederlands Film Festival (NFF) wordt één Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol en één Gouden Kalf voor Beste Bijrol uitgereikt. Voor elk van deze twee prijzen worden vijf acteerprestaties genomineerd. Ook in de categorie Dramaserie wordt vanaf dit jaar eveneens één Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol en één voor Beste Bijrol (een nieuwe categorie) overhandigd. 

Wereldwijde trend

“Wereldwijd speelt al jaren de discussie over genderinclusiviteit en deze is ook binnen de nationale en internationale film- en beeldsector urgent”, zo licht Silvia van der Heiden, Algemeen Directeur van het  NFF toe. “Het NFF beweegt mee met de tijdgeest en heeft ervoor gekozen om, zoals bij de andere Gouden Kalveren al decennia het geval is, het onderscheid tussen man en vrouw bij de acteerprijzen op te heffen.”

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 24 september t/m 2 oktober 2021. De nominaties worden bekendgemaakt op maandagavond 27 september. Op vrijdagavond 1 oktober is de feestelijke uitreiking van de filmprijzen op het Grolsch Gouden Kalveren Gala in Utrecht.

foto:© NFF / Almicheal Fraay

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste