EuroPride optocht officieel verboden

De EuroPride optocht in Belgrado van volgende zaterdag is officieel door het Ministerie van Binnenlandse Zaken verboden omdat de veiligheid langs de route niet gegarandeerd kan worden. Dat heeft het ministerie de organisatoren van de EuroPride dinsdagnamiddag laten weten.

Volgens Goran Miletić, één van de organisatoren van de nu verboden optocht, heeft het ministerie vooral een probleem met de voorgestelde route waarlangs duizenden deelnemers zullen lopen en/of staan. “De actuele route werd verboden, maar de mars niet.”

“Ons team van advocaten is bezig met het opstellen van een klacht tegen het ministerie.Binnen 24 uur na de beslissing van het ministerie kan deze ingediend worden. De optocht moet doorgaan en er is geen wettelijke reden om die te verbieden.”

Belgrado Pride, de officiële organisator van de EuroPride dit jaar, liet eerder al weten dat ze alle mogelijke gerechtelijke stappen zullen ondernemen om de beslissing van het Ministerie van Binnenlandse Zaken terug te draaien.

Het verbod van de optocht hing reeds van begin september in de lucht nadat de Servische president Vucic opperde dat de festiviteiten rond EuroPride niet konden doorgaan omdat Servië momenteel moet afrekenen met heel wat interne spanningen.  De laatste paar weken zijn er verschillende betogingen in de Servische hoofdstad geweest tegen de geplande EuroPride optocht. Die werden georganiseerd vanuit de  Servische Orthodoxe Kerk en extreem-rechtse groeperingen.  

Lees ook: Opnieuw duizenden betogers tegen Europride optocht in Belgrado

Europarlementsleden doen oproep om Europride in Belgrado niet te annuleren

Protest tegen Europride in Belgrado

Servische president annuleert Europride omwille van toegenomen spanningen en bedreigingen van extreem-rechts

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste