Europese Commissie zet nieuwe stap in inbreukprocedure tegen Hongarije

De Europese Commissie heeft een nieuwe stap in de inbreukprocedure tegen Hongarije gezet om het land onder druk te zetten om de veelbesproken ‘antihomowet’ af te schaffen.  De commissie heeft in juli de inbreukprocedure gelanceerd omdat de wet de toegang van minderjarigen beperkt of verbiedt tot content die homoseksualiteit of geslachtsverandering promoot of afbeeldt. 

De Europese Commissie verhoogt de druk op Hongarije om de veelbesproken ‘antihomowet’ af te schaffen. Ze zette donderdag de laatste stap in de inbreukprocedure vooraleer ze het land voor het Hof van Justitie kan brengen. De wet en zijn amendementen druizen volgens de Commissie in tegen verscheidene Europese regels, waaronder het non-discriminatiebeginsel en de vrijheid van meningsuiting. Tegelijkertijd opende ze ook een procedure tegen de verplichte disclaimer op een kinderboek dat LGBTIQ-inhoud bevat. In beide procedures stuurde de Commissie donderdag een met redenen omkleed advies naar Boedapest. De eerste reactie vanuit Hongarije was immers “niet bevredigend”, klinkt het in een persbericht. 

“De Hongaarse regering blijft de feiten verdraaien en blijft beweren dat de amendementen kinderen beschermt en er is gekomen op vraag van de bevolking”, zo laat Katrin Hugendubel van de LGBTI-organisatie ILGA-Europe weten. “Beide beweringen zijn gewoon niet waar. De amendementen zijn een aanval op zowel de rechten van kinderen en de LGBTI-gemeenschap. In tegenstelling tot wat de amendementen laten uitschijnen groeit het draagvlak voor de gelijke behandeling van LGBTI-personen in Hongarije.

Referendum

Viktor Orban kondigde onlangs aan dat er volgend jaar een referendum komt waarbij de Hongaren zich kunnen uitspreken over de anti-LGBT wet. Dat referendum zou bestaan uit vier vragen.

“Met deze amendementen en zijn referendum is Orban een campagne gestart in aanloop naar de verkiezingen  van volgend jaar”, aldus Hugendubel. “Hij hoopt op door de LGBT-gemeenschap te beschuldigen de aandacht af te leiden van de grote problemen binnen zijn regering. De Europese Commissie heeft gelijk als ze de Hongaarse regering voor haar verantwoordelijkheid zet  omdat ze de verdragen niet naleven.” De nationalistische en conservatieve regering van premier Viktor Orbàn krijgt nog twee maanden tijd om de situatie te verhelpen. Als die er niet komt kan de Commissie Hongarije voor het Europese Hof van Justitie dagen.

Propagandacampagne

Tijdens de jaarlijkse hoorzitting in de commissie Justitie van het Hongaarse parlement kondigde de  de stafchef van de premier Orban aan dat er een sterke publiciteitscampagne komt om ‘de Hongaren te informeren over het onderwerp.” Die uitspraak deed hij nadat hij de in zijn ogen LGBT-propoganda sterk veroordeelde.

“Het standpunt van de regering over deze kwestie is bekend: we moeten het referendum over de 'kinderbescherming' organiseren en de daarin gestelde vier vragen met nee beantwoorden”, aldus stafchef Rogán Antal.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste