Ensors worden genderneutraal

Vanaf de aankomende editie worden de belangrijkste Ensors genderneutraal. De Ensors volgen hierbij het voorbeeld van de Gouden Kalveren en het Filmfestival van Berlijn. Voor  filmprijzen voor de ‘Beste Acteerprestatie in een Hoofdrol’ en ‘Beste Acteerprestatie in een Ondersteunende Rol’ voor zowel films als televisieseries  worden vijf acteerprestaties (M/V/X) genomineerd. 

 

De Ensors voor Beste Acteur en Beste Actrice verdwijnen en er wordt voortaan slechts één Ensor uitgereikt voor de Beste Acteerprestatie in zowel hoofdrol als ondersteunende rol. De discussie rond gendergelijkheid speelt al enkele jaren binnen de film- en televisiesector en kwam recent ook ter sprake bij het Nederlands Filmfestival en de Berlinale in Berlijn. Voor de editie van 2022 kijkt vzw De Ensors naar de acteerprestatie en zal een Ensor uitgereikt worden voor Beste Acteerprestatie Hoofdrol (Film), Beste Acteerprestatie Hoofdrol (Tv-serie), Beste Acteerprestatie Ondersteunende Rol (Film) en Beste Acteerprestatie Ondersteunende Rol (TV-serie). 

“Acteren is een kunstvorm, geen sportdiscipline. Onderscheid naar gender lijkt ons niet meer van deze tijd.” vertelt Michaël Pas, voorzitter en woordvoerder van de Acteursgilde. De Ensor voor de ondersteunende rol is nieuw, op die manier blijft het aantal Ensors gelijk. 

 

Ook wil vzw De Ensors haar publieke en representatieve rol binnen de Vlaamse audiovisuele sector ten volle opnemen om bij te dragen tot een respectvolle cultuur voor iedereen, ongeacht gender, leeftijd, opleiding, beperking, religie/levensbeschouwing, etniciteit, seksuele oriëntatie, sociale en/of economische achtergrond en (sub)culturen. De Ensors streeft naar inclusieve organisatiewaarden en een diverse samenstelling in haar representatieve functies. 

De Vlaamse film- en televisieprijzen worden traditiegetrouw uitgereikt op de slotdag van Filmfestival Oostende (FFO) dat plaatsvindt van vrijdag 21 januari t/m zaterdag 29 januari 2022.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste