Duits Parlement gaat LGBTQ slachtoffers van nazi-regime herdenken

Het Duitse Parlement gaat volgend jaar voor de eerste keer de LGBTQ slachtoffers van het nazi-regime herdenken. Tijdens de  eerste herdenking op 27 januari 2023 zullen de slachtoffers centraal staan die omwille van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit vervolgd werden.

Sinds 1996 vinden er tijdens de herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust verschillende herdenkingsactiviteiten plaats in het hele land en worden de slachtoffers ook herdacht in de Bundestag met een toespraak van één van de overlevenden van het nazi-regime. Helaas zijn er geen homoseksuele overlevers meer van het nazi-regime.

LGBTQ-campagnevoerders werken al verschillende jaren om een officiële herdenking in het parlement voor slachtoffers die vervolgd werden voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit in het leven te roepen. In 2018 werd hiervoor voor het eerst een petitie gelanceerd.

Tijdens zijn toespraak op de eerste Herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust in 1996 vernoemde de voormalige Duitse president Roman Herzog homoseksuelen wel als een van de vervolgde minderheidsgroepen van het nazi-regime, maar een eigen herdenking voor LGBTQ-slachtoffers is er tot nu toe nog niet geweest.

foto: Maheshkumar Painam // Unsplash

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste