Dit jaar al bijna 240 anti-LGBT wetsvoorstellen ingediend in de VS

Tot nu toe zijn er dit jaar in de Verenigde Staten al bijna 240 wetsvoorstellen ingediend die op één of andere manier de rechten van LGBTQ’s moeten beperken. Dat is een aanzienlijke toename in vergelijking tot de 41 soortgelijke wetsvoorstellen die in gans 2018 werden ingediend. De meeste van de wetsvoorstellen die dit jaar al zijn ingediend richten zich vooral op transpersonen. Dat blijkt uit een analyse van de het beschikbare cijfermateriaal door  NBC News.

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er in bijna alle Amerikaanse staten in totaal 238 wetsvoorstellen ingediend die de rechten van LGBTQ’s beperken. Slechts in drie staten zou er nog geen wetsvoorstel zijn ingediend dat de rechten van holebi’s en transgenders moet beperken.

Uit data van de American Civil Liberties Union en de LGBTQ-rechtenorganisatie Freedom for All Americans blijkt dat er sinds 2018 in totaal al 670 van zulke wetsvoorstellen zijn ingediend. Vooral de laatste paar maanden is er een stormvloed van zulke wetten. In 2019 stopte de teller op 191 wetsvoorstellen. 

De beperkingen die in de wetteksten worden voorgesteld gaan van het beperken van de opname van LGBTQ-gerelateerde onderwerpen in het schoolcurriculum, het mogelijk maken om LGBTQ-personen te discrimineren op basis van de geloofsovertuiging, het onmogelijk maken voor transpersonen om te sporten, de toiletten te gebruiken die overeenkomen met hun genderidentiteit tot het beperken van de toegang tot de gezondheidszorg en het voorkomen van geslachtsveranderende operaties. 

Voorstanders van de wetsvoorstellen zeggen dat ze nodig zijn om ‘kinderen te beschermen’,’ouderrechten te garanderen’, ‘de religieuze vrijheid te garanderen’, of om een combinatie hiervan.

Tegenbeweging

Tegelijkertijd met de toevloed van deze anti-LGBTQ wetsvoorstellen neemt, volgens het onderzoek van NBC News, ook de steun toe voor wetsvoorstellen die ingaan tegen de discriminatie van de regenbooggemeenschap. Zo steunen bijna acht op de tien (79%) van de Amerikanen wetten en wetsvoorstellen die holebi- en transseksuelen moeten beschermen tegen allerlei discriminaties op de arbeids- en woningmarkt. Ook zou de steun voor het homohuwelijk toenemen tot bijna 70 procent in vergelijking met de 54 procent van in 2014.

Extreem-rechtse en conservatieve kiezers lokken

Met de stormvloed van de discriminerende wetsvoorstellen willen vooral de republikeinen hun extreem-rechtse en conservatieve kiezers tegemoet komen. “Conservatieve politici, conservatieve religieuze leiders, religieuze organisaties en sommige conservaties geleerden, gooien zich vaak op als de verdedigers van de traditionele waarden en organisaties in onze maatschappij”, zo verduidelijkt Gabriele Magni, assistent professor van de afdeling politieke wetenschappen aan de Loyola Marymount University in Los Angeles.

“LGBTQ-rechten zijn een natuurlijk doelwit geworden omdat ze ingaan tegen de familie, één van de meest traditionele instituten in de maatschappij.”

Foto: Ehimetalor Akhere Unuabona on Unsplash

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste