Dikke Van Dale wordt genderneutraal

Zo een 15.000 woorden die naar mensen verwijzen krijgen in de nieuwste editie van de Dikke Van Dale naast de vertrouwde m of v ook het genderneutrale x naast de omschrijving van hun betekenis.De nieuwe editie die op 22 maart verschijnt wordt dan ook meteen de eerste genderneutrale versie van het woordenboek.

De toevoeging m/v/x in de Dikke Van Dale geldt voor alle ‘de-woorden’ die een persoon aanduiden, maar die niet per se verwijzen naar een biologisch geslacht. Bijvoorbeeld: de minister, de voetballer, de held, de bakker of de crimineel. De aanduiding m/v/x is vanaf 22 maart ook zichtbaar in de Dikke Van Dale Online.

Deze wijziging bij bijna 15.000 woorden is een gevolg van de veranderende opvattingen in de samenleving, waardoor het taalgebruik mee evolueerde. Een steeds grotere groep mensen verwijst met beroeps- en andere persoonsnamen niet meer naar een bepaald geslacht, en bedient zich in het dagelijks taalgebruik van genderinclusieve mogelijkheden.

Wat hetzelfde blijft

Bij de-woorden die duidelijk wijzen op het biologisch geslacht, zoals de vuilnisman, de non, de vader of de kraamvrouw, verandert niets; zij houden alleen een (m) of een (v).

Naast de genderneutrale aanduiding doen ook duizenden nieuwe woorden die betrekking hebben op onder ander het klimaat, corona, financiën, economie, sociale media, politiek en inclusiviteit hun intrede de Dikke Van Dale.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste