Dichteres Johanna Pas overleden aan slepende ziekte

Dichteres en de eigenares van de Antwerpse LGBTQ-boekhandel Kartonnen Dozen, Johanna Pas (54), is aan kanker overleden. Dat meldt Chris Lagerwerf op de Facebookpagina van de schrijfster.

“Een jaar geleden heeft Johanna’s kanker terug de kop op gestoken. Een jaar lang heeft zij keihard haar best gedaan door te leven op een zinvolle manier. En dat deed ze zo goed! Kort na haar laatste publieke optreden, de voorstelling van haar Tarot poëziebundel in Permeke, heeft ze moeten opgeven. Op 22 juni 2023 in de vroege ochtend, is zij in haar slaap overleden.”

Johanna Pas (1969) is dichter en literair vertaler en was eigenaar van de queer boekhandel Kartonnen Dozen in Antwerpen. Ze vertaalde werk van Kae Tempest, Emma Donoghue en Jonathan Kemp. Activisme is een onlosmakelijk onderdeel van haar leven en werk.

Haar gedichten verschenen in verschillende literaire tijdschriften en bloemlezingen en ze publiceerde eerder de poëtische novelles Alleen met jou, Soms gaan bomen staande dood en De rug van een hand. Daarnaast was ze regelmatig ook in het theater te zien waar ze lezingen en voordrachten hield.

In januari 2021 kreeg ze van Cavaria de Media Award voor haar boekhandel Kartonnen Dozen die in 2022 zijn 25ste verjaardag vierde. Door haar ziekte moest ze de boekhandel echter ook sluiten. De laatste paar maanden trad ze ook nog regelmatig op met haar Tarot poeziebundel.

In 2021 hadden we een uitgebreid interview met Johanna Pas over Kartonnen Dozen en haar literaire werk. 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste