Dertigers en De Inspecteur winnen Diversiteitstrofee

De serie Dertigers (Eén) heeft samen met Durf te vragen (Eén), Ontoerekeningsvatbaar (Canvas), Tekens van leven (Ketnet), De Inspecteur (Radio 2), en Karrewiet: Het jaar van Dylan (Ketnet) een Diversiteitstrofee gewonnen. De Diversiteitstrofeeën zijn een bekroning voor programmamakers uit eigen huis die bewust omgaan met diversiteit in de beeldvorming en digitale toegankelijkheid en worden jaarlijks uitgereikt door de VRT,  GRIP vzw, de Vrouwenraad, Çavaria, het Minderhedenforum, de Vlaamse Ouderenraad en het Netwerk tegen Armoede.

De VRT haalt ook de doelstellingen voor 2020 op het vlak van diversiteit, die zijn vastgelegd in de beheersovereenkomst. Dat blijkt uit de diversiteitsmonitor.

 

Het aandeel vrouwen op televisie is nog nooit zo hoog geweest als het afgelopen jaar en ook het aandeel mensen met een buitenlandse herkomst zit in stijgende lijn.

"Het is bijna een cliché aan het worden, maar 2020 was geen evident jaar, voor niemand" zo licht Karen Donders, directeur Publieke Opdracht bij de VRT, toe. "We zijn trots dat we het afgelopen jaar samen met onze makers opnieuw heel wat mooie stappen hebben gezet op het vlak van diversiteit en dat onze diversiteitsmonitor laat zien dat we de norm blijven halen en meer. Het is en blijft wel een prioriteit dat we de diverse samenleving in Vlaanderen nóg meer laten zien in al onze programma's, want de VRT is een publieke omroep voor iedereen, ongeacht geslacht, herkomst of sociaal-economische situatie. Onze ambities zijn dus groot en samen met onze partners blijven we bouwen aan dit verhaal."

De VRT zet jaarlijks een aantal programmamakers in de bloemetjes die bewust omgaan met geslacht, herkomst, seksuele identiteit, armoede, handicap en leeftijd. De winnaars worden gekozen door een jury met daarin vertegenwoordigers van GRIP vzw, de Vrouwenraad, Çavaria, het Minderhedenforum, de Vlaamse Ouderenraad en het Netwerk tegen Armoede.

 

Het juryrapport: de winnaars op een rij

  • Durf te vragen (Eén): In elke aflevering wordt duidelijk dat er steeds veel diversiteit binnen de diversiteit is. De jury vindt het fijn dat de vragen zoveel inzicht bieden in de ervaringen van mensen die je anders niet zou tegenkomen.
  • Ontoerekeningsvatbaar (Canvas): Dit programma bood de kijker een inzicht in de levens van onzichtbare groepen in onze samenleving. De representatie van diversiteit in geslacht en migratieachtergrond bij de begeleidende kunstenaars werkte en droeg bij tot deze verrassende reeks.
  • Tekens van leven (Ketnet): De jury looft de mooie representatie van kinderen met en zonder handicap, met en zonder migratieachtergrond. Elk met hun eigen verhaal, kwetsbaar en sterk tegelijk.
  • De Inspecteur (Radio 2, gepresenteerd door Sven Pichal): De jury apprecieert het enorm dat iedereen welkom is bij De Inspecteur. Er is aandacht voor alle leden uit de maatschappij, van ouderen tot personen met een beperking en mensen met een migratieachtergrond. Ze kunnen allemaal hun stem laten horen.
  • Karrewiet: Het jaar van Dylan (Ketnet): De jury is van oordeel dat Karrewiet telkens uitzonderlijke aandacht heeft voor de grote diversiteit aan kinderen die onze maatschappij rijk is. Het verhaal van Dylan bracht veel teweeg. Dit benadrukt het belang van diversiteit in het programma.
  • Dertigers (Eén): In Dertigers ziet de jury een normalisering van diversiteit. Het wordt op een natuurlijke manier een deel van de getoonde verhalen en topics. Taboes worden niet geschuwd.
Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste