Deelnemers Turkse pride aangevallen door de politie

Vrijdag zijn de deelnemers van een LGBTQ-pride optocht op de terreinen van de Bosphorus Universiteit in Istanboel (Turkije) door de politie aangevallen. Zeventig deelnemers werden gearresteerd door de oproerpolitie.

 

De Pride optocht was toe aan zijn negende editie en was net zoals de vorige jaren verboden door het rectoraat van de universiteit. De administratie had op voorhand aangekondigd dat er geen enkel event, op een muziekfestival na, op de terreinen van de universiteit mocht plaatsvinden. 

Vrijdagvoormiddag werden de veiligheidsmaatregelen reeds aangescherpt. Zo werd er een x-ray machine aan de zuidelijke ingang van de campus geplaatst en mochten studenten nog maar één extra persoon, in plaats van de gebruikelijke twee, op de campus uitnodigen. De verscherping zou volgens de veiligheidsdiensten te maken hebben met het Taşoda Music Festival  dat ook vrijdag zou plaatsvinden. 

 

Rond halfvijf, een half uur voor de aangekondigde start van de pride,  werden  alle andere ingangen, op de hoofdingang na afgesloten en begon de politie en veiligheidspersoneel de studenten die aan de optocht wilden deelnemen te omsingelen. Er werd omgeroepen dat er geen toestemming was voor de optocht. Toen de menigte met de Pride-optocht wilden beginnen werden ze aangevallen. In totaal zouden zeventig studenten gearresteerd zijn. 

Na de arrestatie mochten de overige studenten de campus niet verlaten en werden ze vanuit de lucht in de gaten door drones in de gaten gehouden.

De zeventig gearresteerde studenten werden na een verhoor opnieuw vrijgelaten.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste