Belgie verbiedt conversietherapieën voor LGBTQ-personen

Op 28 oktober heeft de ministerraad het wetsvoorstel van Sarah Schlitz (Ecolo) goedgekeurd dat met onmiddellijke ingang zogenaamde conversietherapieën die de seksuele geaardheid van LGBTQ-personen moet veranderen verbiedt. Iedereen die zo een therapie uitvoert kan worden bestraft met een gevangenisstraf van 1 maand tot 2 jaar en/of een boete van 100 tot 300 euro. Cavaria, die meehielpen met de totstandkoming van de wettekst, reageert tevreden maar vindt dat de wet niet ver genoeg gaat. 

Conversietherapieën

Conversiepraktijken, ook wel "conversietherapieën" genoemd, zijn misleidende, ondoeltreffende en gevaarlijke praktijken die erop gericht zijn de seksuele oriëntatie , genderidentiteit of genderexpressie van LGBTQIA+ personen te veranderen, te onderdrukken of te elimineren. Deze praktijken variëren van psychotherapie en elektroshocktherapie tot afranseling en zelfs "corrigerende verkrachting". Ze kunnen plaatsvinden in religieuze, medische of sektarische milieus , en uitgevoerd worden door familieleden of pseudo-professionals en vreselijke gevolgen hebben voor de mensen op wie ze worden uitgeoefend.  Vooral in de Verenigde Staten komen zulke therapieën veelvuldig voor, maar ook in Europa zijn er verschillende aanbieders die deze behandelingen aanbieden. Dat is ook het geval in ons land zo blijkt uit een recente studie van het Centre Permanent pour la Citoyenneté et la Participation (CPCP). Daarin staan verschillende getuigenissen te lezen van LGBTQIA+ mensen die het slachtoffer zijn geworden van zogenaamde medische therapieën of zelfs vormen van exorcisme.

 

"België is een pionier op het gebied van #LGBTQIA+ rechten. Talrijke wetgevende hervormingen en sociale inspanningen getuigen hiervan, maar dit verbod ontbrak jammerlijk in ons wetgevend arsenaal", zo laat staatssecretaris Sarah Schlitz weten. "De mogelijkheid om zichzelf te zijn en de vrijheid om te leven zoals men wil, is een grondbeginsel van onze samenleving dat onder geen beding mag worden aangetast. Dit verbod is een krachtige daad om de slachtoffers te beschermen tegen dit symbolische, psychologische en soms fysieke geweld. Het is ook een signaal aan de rest van de samenleving dat degenen die niet ziek zijn niet behandeld moeten worden.“

Bestraffing

Niet enkel personen die zulke behandelingen uitvoeren kunnen door de nieuwe wet bestraft worden. Ook het voorstellen of aanzetten tot conversie praktijken, direct of indirect, zal eveneens worden bestraft. Bij de keuze van de straf en de zwaarte ervan zal de rechter in het bijzonder rekening houden met de aanwezigheid van eventuele verzwarende factoren. Zo zal er rekening mee gehouden worden of het strafbare feit werd uitgevoerd door een persoon in een erkende positie van vertrouwen, autoriteit of invloed ten aanzien van het slachtoffer en of het slachtoffer minderjarig was of in een kwetsbare situatie verkeerde.

Voor Cavaria gaat dit echter niet ver genoeg. "Wij vinden dat conversiepraktijken als haatmisdrijf moeten behandeld worden," zo laat de organisatie via ondermeer Instagram weten. "Het gaat immers over iets dat je doet omdat je vindt dat de gender-en seksuele oriëntatie van een persoon minderwaardig is en je wil dat veranderen. Bij een haatmisdrijf horen strenge straffen en die zijn een belangrijk signaal naar de LGBTI+ community én de mensen die deze praktijken uitoefenen."

Layla H.

Het meest bekende geval van een conversietherapie die in ons land verkeerd afliep is de duiveluitdrijving waaraan Layla H. stierf in 2009. Na een drie dagen durende duiveluitdrijving door de islamitische gebedsgenezer Othmane Galouby  stierf de 18-jarige Layla H. De wetsdokter stelde tweede- en derdegraads brandwonden op haar lichaam vast. Die werden niet enkel veroorzaakt door kokend water, maar ook door een base, een stof die je in ontstopper terugvindt en die zich blijft invreten in de huid. In 2015 werd de gebedsgenezer door het Antwerpse Hof van Assisen veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar en kregen de ouders elk vijf jaar cel met uitstel. Tot op de dag van vandaag is Othmane Galouby voortvluchtig en staat hij nog op de 'Belgium Most Wanted' lijst. (Foto: FGP Most Wanted List)

 

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste