Bulgaarse presidentskandidaat opgepakt voor aanval op LGBT-centrum

De Bulgaarse presidentskandidaat Boyan Rasate is gearresteerd voor zijn aandeel in de aanval op het LGBT-centrum Rainbow Hub in Sofia van afgelopen zaterdag. Ook zijn immuniteit, die hij als presidentskandidaat had, werd afgenomen.

Op 30 oktober stormde een groep van tien mannen en vrouwen de Rainbow Hub binnen. Op dat ogenblik was er een activiteit van een transgendergroepering bezig. De mannen sloegen de inboedel van de Rainbowhub in elkaar en gaven ook een aanwezige vrouw een slag in haar gezicht. De vrouw herkende de extreem-rechtse presidentskandidaat Boyan Rasate tijdens de aanval op het LGBT-centrum. Ook had Boyan een mes bij zich. 

De extreem-rechtse politicus werd vrij kort na de aanval opgepakt en moest 72 uur in een cel doorbrengen. Daarna werd hij aangeklaagd voor hooliganisme en het toebrengen van slagen. Het Openbaar Ministerie liet in een mededeling weten dat zijn wettelijke immuniteit, die hij genoot als presidentskandidaat, werd afgenomen waardoor hij ook effectief vervolgd kan worden. In de mededeling die het Bulgaarse Openbaar Ministerie verspreidde wordt de aanval bestempeld als daad van  extreme durf en een gebrek aan respect voor de democratische fundamenten van de staat”.  Op de beide aanklachten staan gevangenisstraffen. 

Rasate is de oprichter van de Bulgaarse Nationale Unie en staat bekend voor zijn retoriek tegen de LGBT-gemeenschap en immigranten.

De aanval op de Rainbow Hub kwam er enkele dagen nadat er een petitie met meer dan 8.000 handtekeningen werd ingediend bij het ministerie van Justitie om  haatmisdrijven tegen de LGBT-gemeenschap op te nemen in de strafwet. In die periode had het Bulgaarse grondwettelijke hof besliste dat de term ‘gender’ enkel als een biologisch aspect gezien mag worden. 

De aanval op de Rainbow Hub werd scherp veroordeeld door de ambassades van Australië, Belgie, Canada, Denemarken, Frankrijk, Ierland, Nederland, Portugal, Spanje, Groot-Brittanie en de Verenigde Staten. Verschillende ambassadeurs waaronder de Belgische zaakgelastigde Beckers hebben de Rainbow Hub bezocht om hun steun te betuigen.

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste