Braziliaans Hooggerechtshof geeft groen licht voor bloeddonaties door homo en biseksuele mannen

Het hooggerechtshof van Brazilië heeft de regels die homoseksuele mannen verbiedt om bloed te doneren terug gedraaid. In het Zuid-Amerikaanse land wordt dit als een overwinning voor de LGBT-gemeenschap gezien.

Hierbij komt er In Brazilië een einde aan het verbod dat tal van landen hanteerden sinds het uitbarsten van de aids-epidemie in de jaren 80. Verschillende landen hebben de afgelopen jaren die regels versoepeld door mannen die seks hebben met andere mannen (MSM) een termijn op te leggen na hun laatste seksuele contact. Enkele landen, waaronder Italië, hebben het verbod op bloeddonatie al helemaal herroepen.

Na een rechtszaak die vier jaar heeft geduurd sluit Brazilië zich bij dat lijstje aan. Zeven van de elf rechters die in het hooggerechtshof zetelden stemden voor de afschaffing van de richtlijn die MSM een termijn van twaalf maanden seksuele onthouding oplegde vooraleer ze bloed konden geven.

Volgens het hooggerechtshof was het verbod ongrondwettelijk omdat het beperkingen voorziet die enkel gelden voor homo- en biseksuele mannen en dat dit de menselijke waardigheid en solidariteit van deze groep mannen aantast.

Steun Gaylive.Be met een donatie

Sinds 2001 krijgen we maandelijks duizenden bezoekers over de vloer. Om Gaylive.Be te kunnen blijven onderhouden en uitbouwen hebben we jullie hulp nodig. Steun Gaylive met een kleine donatie. Iedere donatie, klein en groot, is nodig om Gaylive.Be zoveel mogelijk gratis te houden. Alvast bedankt!
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws

Populairste