Botswaanse rechter haalt homoseksualiteit uit de strafwet

Het hoogste gerechtshof in Botswana heeft in een arrest homoseksualiteit uit de strafwet gehaald. De uitspraak komt er nadat de conservatieve Botswaanse regering beroep had aangetekend tegen de uitspraak van een lagere rechtbank in 2016. De regering kan niet meer in beroep gaan tegen de uitspraak.

Sinds 1965 waren homoseksuele daden strafbaar in Botswana met een gevangenisstraf die kon oplopen tot zeven jaar. In 2019 oordeelde de rechtbank van Gaborone, de hoofdstad van Botswana, dat wetten die de relatie tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar stelden, moesten worden gewijzigd. Deze "overblijfselen van het victoriaanse tijdperk onderdrukken een minderheid", aldus de rechtbank toen. De regering ging echter in oktober in beroep tegen deze uitspraak omdat volgens hen het parlement en niet een rechter moest beslissen om homoseksuele handelingen uit de strafwet te halen. Dat beroep werd nu verworpen en daardoor is de uitspraak van de lagere rechtbank nu definitief.

Vele homoseksuele Botswanen hebben lang "in voortdurende angst geleefd om ontdekt of gearresteerd te worden", zei rechter Ian Kirby toen hij de uitspraak voorlas. "Dit heeft bij sommige mensen geleid tot depressie, suïcidaal gedrag, alcoholisme of drugsverslaving."

Botswana sluit zich nu aan bij het handvol Afrikaanse landen dat homoseksualiteit uit de strafwet heeft gehaald. Dat is het geval in Lesotho, Mozambique, Angola en de Seychellen en Zuid-Afrika waar homoseksuele koppels ook kunnen trouwen.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste