Belgische gevallen van apenpokken gelinkt aan Darklands

De drie bevestigde gevallen van het apenpokkenvirus in ons land zijn alle drie gelinkt aan het fetisjfestival Darklands in Antwerpen van twee weken geleden. Dat meldt de organisatie zelf via een extra nieuwsbrief en via Facebook."Er is reden om aan te nemen dat het virus werd binnengebracht door festivalbezoekers uit het buitenland", klinkt het.

In verschillende landen doken de afgelopen weken personen op die besmet waren met het apenpokkenvirus. Het virus komt oorspronkelijk voor in West- en Midden-Afrika. Af en toe duikt het op in andere landen, maar dan gaat het om een enkel geval van iemand die kort ervoor in Afrika is geweest en misschien nog iemand anders heeft besmet. De afgelopen weken werden er besmettingen vastgesteld in België ,Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, de Verenigde Staten, Canada en Australië.

Besmette personen moeten 21 dagen in isolatie. Het virus kent namelijk een incubatieperiode van 5 tot 21 dagen. Het begint meestal mild met koortsachtige klachten. Vervolgens kan er huiduitslag ontstaan, vaak in het gezicht, maar ook genitaal. De huiduitslag evolueert naar blaasjes. Vooral in die periode is de besmette persoon erg besmettelijk. De meeste mensen herstellen binnen enkele weken.

 

Hoogrisicocontacten hoeven niet in isolatie, maar moeten zelf monitoren of ze symptomen krijgen. Het gaat dan om onder meer huisgenoten, seksuele partners, mensen met wie er nauw contact is geweest en gezondheidswerkers die de patiënt verzorgd hebben. Ook mannen die seks hebben met andere mannen en er meerdere partners op na houden moeten waakzaam zijn. Verder raadt de Risk Assessment Group hoogrisicocontacten ook aan om extra voorzichtig te zijn met mensen met een verminderde immuniteit, zwangere vrouwen en kinderen.

Wie symptomen vertoont, moet naar de spoeddienst van het ziekenhuis gaan. Na triage, wordt een mogelijke besmetting doorverwezen naar een ziekenhuis met meer expertise.

Bron: Darklands/Belga/HBVL/NU.NL

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste