Belangenvereniging ILGA ijvert voor verlenging van mandaat van VN-expert seksuele oriëntatie en genderidentiteit

De Internationale LGBTQ-belangengroep ILGA is met een campagne begonnen om het mandaat van de onafhankelijke expert inzake seksuele oriëntatie en genderidentiteit (SOGI) bij de Verenigde Naties te verlengen.

De eerste onafhankelijk SOGI-expert werd aangesteld in 2016. In korte tijd kon het werk van de expert rekenen op de steun van vele landen. De SOGI-expert evalueerde de implementatie van de internationale mensenrechten met betrekking tot seksuele oriëntatie en genderidentiteit. De expert stelde discriminatie aan de kaak, verspreide rapporten over de situatie van verschillende LGBT-gemeenschappen en hun noden en deelde goede voorbeelden als leidraad voor andere landen.

De eerste verlenging van het mandaat van de SOGI-expert in 2019 verliep niet  over een leien dakje. 27 landen stemden  toen voor de resolutie, 12 vooral conservatieve landen stemden tegen en 7 onthielden zich. De oppositie tegen de verlenging illustreerde, volgens çavaria, waarom het zo belangrijk is dat België zich internationaal blijft inzetten voor de rechten en het welzijn van LGBTI-personen. “Ultraconservatieve krachten mogen de overhand niet krijgen op het internationale toneel. Dat zou nefast zijn voor de mensenrechten in het algemeen en LGBTI-rechten in het bijzonder”, zo zei Cavaria woordvoerder Jeroen Borghs na de goedkeuring van SOGI in 2019. 

Over de tweede verlenging van het mandaat van de SOGI-expert wordt op 7 en 8 juli beslist tijdens de vijftigste sessie van de VN-mensenraad die vanaf 13 juni doorgaat in Genève. Voorafgaand aan de stemming  zal de onafhankelijke SOGI-expert zijn rapporten voorstellen.

In een video geeft ILGA meer uitleg hierover en roept de organisatie ook dat LGBTQ-gemeenschap wereldwijd hun lokale belangenorganisaties met de hashtag #renewIESOGI oproept om de verlenging van het mandaat van de SOGI-expert te steunen.

Lees ook: VN-expert seksuele oriëntatie en genderidentiteit mag werk verder zetten

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste