Atlascollege in Genk identificeert vijf onruststokers die op regenboogvlag spuwden

Het Atlascollege in Genk heeft al vijf leerlingen geïdentificeerd die afgelopen week voor onrust zorgde tijdens een actie rond diversiteit in de school. Het is nog niet duidelijk welke sanctie de vijf gaan krijgen. “We gaan sanctioneren in verhouding tot de fouten die begaan zijn, maar gaan ook in dialoog met de jongeren”, aldus algemeen directeur Christel Schepers.

Vorige week vrijdag was er op de school een actie in het kader van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT) in de school. Daarbij werden folders en regenbooghartjes uitgedeeld. Een groepje leerlingen begon de stadsmedewerkers en een vrijwilliger van de Genkse LGBTQ+ vereniging OGWA (Ook Genk Wel Anders) te jennen en op de regenboogvlag te spuwen. Dat zorgde voor heel wat ophef op de speelplaats. Op een bepaald moment zouden zo een honderdtal leerlingen de vrijwilliger van OGWA en de stadsmedewerkers belaagd en bekogeld hebben met flesjes. Beelden van het incident werden ondermeer via TikTok verspreidt en opgepikt door de Limburgse media. De directie van het Atlascollege en het stadsbestuur van Genk veroordeelden de homofobie van de betrokken leerlingen zeer scherp. De dienst  Diversiteit van de stad Genk legde ook een klacht neer  bij het parket van Limburg. 

“We distantiëren ons van die actie van die honderd leerlingen”, zo verklaarde directeur Schepers op TV Limburg. ”Ook betreuren we de sfeer zoals die gecreëerd werd op een van onze speelplaatsen. Dit is niet ons Atlascollege. Laat dat duidelijk zijn.” De school startte een onderzoek en kon reeds vijf herrieschoppers identificeren. Ook werd er maandag op de afdeling Techniek en Innovatie, de richting waar de leerlingen toe behoren, gesprekken gehouden in alle klassen. “In eerste instantie gaan we kijken of er aanstokers zijn en leerlingen waar we mee in gesprek moeten gaan. Eventueel gaan we ook sanctioneren want ook daar zijn we niet bang voor. Daarnaast gaan we ook in dialoog. En dat vinden we minstens zo belangrijk.”

Door de belaging van afgelopen vrijdag schakelde de stad Genk ook een versnelling hoger in hun campagne rond de IDAHOT-week. Zo krijgen de activiteiten en evenementen in de stad rond IDAHOT meer aandacht. Dat was alvast maandag te merken met de onthulling van drie grote regenboogvlaggen van in totaal 12 meter lang aan het stadhuis van Genk.

”Het is en blijft een moeilijk onderwerp, dat werd vorige week nog eens pijnlijk duidelijk in een Genkse school “,aldus schepen van Samenleven, Anniek Nagels. “Maar wij blijven strijden voor respect. Genk is én blijft een kleurrijke stad waar iedereen zichzelf moet kunnen zijn. We zien soms dat verliefde mensen van hetzelfde geslacht hun liefde op straat niet durven tonen… En dat is heel erg jammer. We willen als stad een statement maken. Liefde is liefde, wees wie je bent, zonder schroom of taboe. In Genk ben je één van ons en je hoort erbij.”

In heel Genk zullen deze week regenboogvlaggen opgehangen worden en zal de  Stad Genk  op 17 mei op de sites van de stadsdiensten en via haar sociale media  beelden plaatsen waar enkel koppels van hetzelfde geslacht op te zien zijn. 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste