Amsterdam Pride krijgt eigen jubileummunt voor 25ste verjaardag

Dit jaar bestaat Pride Amsterdam 25 jaar en dat wordt gevierd met een jubileummunt die de Koninklijke Nederlandse Munt uitbrengt. In het ontwerp staat de strijd voor gelijke rechten en de regenboogvlag centraal.

Vanaf vandaag kan worden ingetekend op dit verzamelaarsitem waarvan op 29 juli het eerste exemplaar wordt geslagen. De munt is onderdeel van de serie Immaterieel Erfgoed Nederland waartoe de Pride Amsterdam sinds juli 2019 is bijgeschreven.

Op de jaarlijkse ambassadeursbijeenkomst, waar ditmaal ook de selectie werd gemaakt voor de fototentoonstelling ‘Celebrating Diversity - 25 years of Pride, is het ontwerp van de speciale munt onthuld. “Met 25 jaar geschiedenis is er zoveel te vertellen. Er zijn overweldigend veel foto’s ingezonden voor de tentoonstelling, want iedereen heeft een eigen verhaal. Daarom past de herinneringsmunt ook zo mooi en staat deze symbool voor kunnen leven in vrijheid”, aldus Lucien Spee, directeur van Pride Amsterdam.

Pride Ambassadeurs 2021

Pride Amsterdam benoemd sinds 2013 elk jaar een groep ‘Ambassadors for life’. Het zijn uiteenlopende ambassadeurs, die de veelzijdigheid en kleurigheid van de LHBTI-community weergeven. Voor dit bijzondere jaar zijn benoemd Robin Lè€mont, Axe Leito, Tieneke Sumter, Boris Dittrich, Sherry Jae Ebere en Pete Wu. Het thema van dit jaar is ‘TAKE PRIDE in us’. “Helaas is het nog steeds niet gewoon om anders te zijn. Een samenleving waarin je sekse/ gender/ orièˆntatie er niet toe doet en simpelweg een gegeven is”, zegt directeur Lucien Spee van Pride Amsterdam. “Als community moeten we trots zijn op eenieder van ons en het opnemen voor de meest kwetsbaren onder ons.”

Immaterieel erfgoed

Ter ere van 25 jaar Pride Amsterdam lanceert de Koninklijke Nederlandse Munt in samenwerking met stichting Pride Amsterdam en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland een bijzondere munt, waarop de regenboogvlag en een strijdbare vuist centraal staan. Pride is sinds 2019 in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland bijgeschreven. “De bijschrijving van Pride Amsterdam in de Inventaris is een mooie illustratie van de enorme diversiteit van immaterieel erfgoed in Nederland“, aldus Pieter van Rooij van het Kenniscentrum. De munt is verkrijgbaar in drie versies: in een coincard, in het zilver met kleurdetail en in het goud. De munten zijn verzamelaarsitems van hoge kwaliteit en geen wettig betaalmiddel. Meer informatie is te vinden op www.knm.nl/pride

 

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste