Aanhangers Trump bestormen Capitool

Aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump hebben woensdagavond onze tijd het Capitool in Washington D.C. bestormd en binnengedrongen. Eerder op de dag woonden duizenden aanhangers een betoging bij waarop Donald Trump opriep om het Capitool te bestormen waar later die dag de verkiezingsuitslag van afgelopen november moest bevestigd worden.  Bij de bestorming van het Capitool in Washington is een vrouw neergeschoten en zwaargewond geraakt. Volgens NBC is de vrouw later overleden aan haar verwondingen.

De politie moest de parlementsleden ontzetten. Ook  vicepresident Mike Pence werd uit het gebouw geëvacueerd. Hij was de voorzitter van de zitting van het Congres die het resultaat van de verkiezingen onderzocht en diende te bekrachtigen. Omwille van het protest zijn beide kamers van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging in reces gegaan.

Betogers bestormden de verschillende zalen van het Capitool en drongen ook binnen in de kantoren van de senatoren en de Congresleden.

Zowel Republikeinse als Democratische politici veroordeelden de bestorming van het Capitool door aanhangers van president Donald Trump. Onder hen ook enkele medestanders van de Amerikaanse president.  "Geweld is altijd onaanvaardbaar",zo liet senator Ted Cruz uit Texas weten. "Zelfs als de gemoederen hoog oplopen. Iedereen die betrokken is bij geweld, vooral tegen de politie, moet vervolgd worden."

Terwijl de politie buiten traangas tegen de oproerkraaiers inzette riep Nancy Pelosi de hulp in om een einde te maken aan de onrust rond en in het Capitool.

In een toespraak tot de bevolking heeft aankomend president Joe Biden woensdag de gebeurtenissen in het Capitool veroordeeld. Hij heeft ook president Donald Trump gevraagd via de televisie op te roepen een "einde te maken aan de belegering van het Capitool". Pas na de oproepen van Joe Biden en vice-president Pence stuurde Trump een korte videoboodschap de wereld in. Daarin herhaalde hij zijn aantijgingen dat hij de verkiezingen gewonnen had maar riep hij zijn aanhangers op om naar huiswaarts te gaan. "Ik weet hoe je je voelt, maar ga naar huis, en ga in vrede."

 

"Dit zie je alleen in derde wereldland"

Zowel de Amerikaanse als internationale media reageerden vol met ongeloof op de beelden die uit Washington D.C. komen. Sommige nieuwsankers vergeleken de situatie in Washington met beelden die ze kennen uit derde wereldlanden. Ook wereldleiders reageerden met ongeloof op de bestorming.

Premier Alexander De Croo reageerde via Twitter geschokt op de bestorming van het parlementsgebouw in Washington, een "symbool van de Amerikaanse democratie". "Schok en ongeloof", dixit de regeringsleider.

"Shock en ongeloof over de lopende gebeurtenissen aan het Capitool, een symbool van de Amerikaanse democratie", klinkt de Engelse tweet. "We hebben vertrouwen in de sterke instellingen van de Verenigde Staten om dit uitdagend moment te boven komen. Alle steun aan verkozen president Joe Biden."

Voor Europees Raadsvoorzitter Charles Michel zijn de beelden uit Washington een "schok". Het Amerikaanse Congres is een "tempel van democratie", luidt het op Twitter. "We vertrouwen op een vreedzame machtsoverdracht aan Joe Biden."

De Nederlandse minister-president Mark Rutte roept de Amerikaanse president Donald Trump op de overwinning van zijn tegenstrever Joe Biden bij de presidentsverkiezingen in november vandaag nog te erkennen.

Ook de Britse premier Boris Johnson veroordeelde de bestorming. " Schandelijke scènes in het Amerikaanse Congres. De Verenigde Staten staan ​​voor democratie over de hele wereld en het is nu van vitaal belang dat er een vreedzame en ordelijke machtsoverdracht plaatsvindt.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste