Een op vier LGBTQ's geconfronteerd met fysiek geweld

Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws pakken bij de start van Antwerp Pride uit met cijfers waaruit blijkt dat 1 op de vier LGBTQ-personen in het verleden reeds slachtoffer was van fysiek geweld. 

Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws organiseerde een rondvraag bij 1.000 Vlamingen over hun houding  tegenover de LGBTQ+-gemeenschap. Uit die rondvraag komen toch enkele opmerkelijke cijfers naar voren.

Negen op de tien Vlamingen vindt dat iedereen zijn seksuele geaardheid moet kunnen uitdrukken maar toch vindt 23 procent dat koppels van hetzelfde geslacht geen kinderen zouden mogen adopteren en 29 procent is van mening dat een kind opgevoed moet worden door een man-vrouw koppel.

Maar een kleine meerderheid (59 %) van de Vlamingen aanvaardt dat mannen hand in hand in het openbaar lopen. Bij twee vrouwen loopt dat aantal op tot 73 procent. Als ze geconfronteerd worden met een koppel van hetzelfde geslacht dat hand in hand loopt zegt 17 procent van de ondervraagden dat ze het raar vinden en het zelfs ongepast vinden dat mannen elkaars hand vasthouden. Bij vrouwen daalt dat tot 10 procent. Een groot deel van de Vlamingen zegt dat ze er niets mis mee vinden maar dat ze er wel ongemakkelijk van worden (24% bij twee mannen, 17% bij twee vrouwen).

Transgenders

De afgelopen jaren kwamen transgenders steeds meer in de media en dat is ook in deze cijfers te zien. 73 procent van de ondervraagden vindt dat je door het leven mag gaan als het gender waarmee je je identificeert, maar toch vindt 34% dat je gender door het geslacht bij de geboorte bepaald wordt en dat je daar niets aan kunt doen. 25 procent noemt transgenders een ‘modeverschijnsel’, 24 procent is van mening dat de aanvaarding van transpersonen in ons land te ver gaat en nog eens 44 procent vindt niet dat transgenders hun geslacht op hun paspoort met een X moeten kunnen laten vervangen. Slechts veertig procent van de respondenten zouden hun kind steunen als het tegen hen zou vertellen dat ze transgender zijn. Dat aantal stijgt tot 62 procent als hun kinderen zouden vertellen dat ze homo of lesbisch zouden zijn.

Welbehagen LGBTQ’s laat de wensen over.

VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws deden ook een rondvraag bij 400 personen uit de LGBTQ-gemeenschap.Daarbij zien we enkele verontrustende resultaten: de respondenten gaven vaker aan zich over het algemeen ongelukkig te voelen, dubbel zo vaak als hetero’s. 16% van de LGBTQ+-personen geeft zichzelf een geluksscore van 0 tot 4 op 10, bij niet-LGBTQ+ was dat 8%.

Ook geeft 77 procent van de LGBTQ-respondenten aan dat ze vaker te maken hebben met periodes dat ze zich niet goed in hun vel voelen. Bij heteroseksuelen zakt dit tot 62 procent. 59 procent van de LGBT’s voelen zich ook vaak eenzaam en alleen. Bij niet-LGBTQ’s is dat 38 procent. Van de bevraagde LGBTQ+-personen zegt bovendien 1 op 3 dat ze door hun seksuele geaardheid of genderidentiteit beperkt zijn in hun kansen in de samenleving. Slechts 1 op 2 voelt zich veilig om in het openbaar hun geaardheid of genderidentiteit duidelijk te tonen, en 1 op 4 zegt dat ze door hun geaardheid of genderidentiteit al fysiek bedreigd zijn geweest.

Bron: HLN & VTM NIeuws

foto: James A. Molnar // Unsplash

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste