Uittip: Pride Photo Award expositie en Transgender Museum exposities in Amsterdamse Centraal Station

Amsterdam maakt zich stilletjes aan op voor de Canal Pride en vanaf 12 juli kun je in het Centraal Station al terecht voor de exposities rond de Pride Photo Award en Stichting Lellebel. 
Lil’ Amsterdam Centraal Station in de Amstelpassage wordt bijna een hele maand overgenomen door award-winnende foto’s van over de hele wereld, kleurrijke installaties, kunstzinnige sieraden en veel meer moois met als overkoepelend thema: seksuele en gender diversiteit. 

Remember the Past, Create the Future
Vijftig jaar geleden vonden in New York de Stonewall-rellen plaats. ‘Remember the Past, Create the Future’ is het thema van Pride 2019 - en daarmee ook van deze expositie. De werken van Pride Photo Award, die van voor tot achter geëxposeerd worden in de passage, laten zien wat er sindsdien is veranderd. Maar ook dat op veel plekken in de wereld nog steeds gevochten wordt voor de vrijheid om jezelf te kunnen zijn. Uiteenlopende en onverwachte verhalen; van pin-ups gebaseerd op lesbische pulpromannetjes uit de jaren ’50 tot een Keniaanse transvrouw die een toekomst opbouwt met haar eigen kapsalon. Van broeierige jongensdromen over de besnorde mannen van de jaren ’70 tot een humoristische kijk op ‘bij elkaar blijven tot de dood je scheidt’. Deze expositie van Pride Photo Award wordt mede mogelijk gemaakt door Amsterdam Gay Pride, Stichting Homomonument, Stichting Rose Jo(n)ker, NS Stations en Lil’ Amsterdam. Meer info: pridephotoaward.org.
 
Transgender Museum
Eén van de 18 pop-up ruimtes in Lil’ Amsterdam wordt door Stichting Lellebel omgetoverd tot Transgender Museum. Onderwerpen die hier aan bod komen, vormgegeven in schilderijen, foto’s, sieraden en andere kunstwerken: LHBTIQ-gedrag in het dierenrijk, Red Light (prostitutie & sekswerkers), Heroes & Pioniers, geweld & discriminatie. Met werken van o.a.: Gemma van Gennip, Merel Ivens, Bert Woudstra, Jan van Breda, Marjolein van Hout, Guus Helms, Bat Mercy, Jan Bouman, Karin Visser en Kamal Amor. Lellebel, wereldberoemd dankzij haar gelijknamige travestiecafé in de Amsterdamse Utrechtsestraat, Lellebel De Musical en vele andere initiatieven, gaat in de toekomst daadwerkelijk een Transgender Museum exploiteren. De expositie in Lil’ Amsterdam kan gezien worden als een voorproefje daarvan. Meer info: lellebel.nl.
 
De feestelijke opening is voorzien op vrijdag 12 juli van 17.00 tot 19.00 uur met rondleidingen, muziek en optredens van o.a. Tante Dees, Miss Sugi LaRi, Lolo Bottoms, Jason Gwen en de Gebroeders Grimm. Tot en met 4 augustus is de expositie dagelijks gratis toegankelijk, van 11.00 tot 19.00 uur.
 

Deel dit artikel via:

Steun Gaylive.Be met een donatie

Sinds 2001 krijgen we maandelijks duizenden bezoekers over de vloer. Om Gaylive.Be te kunnen blijven onderhouden en uitbouwen hebben we jullie hulp nodig. Steun Gaylive met een kleine donatie. Iedere donatie, klein en groot, is nodig om Gaylive.Be zoveel mogelijk gratis te houden. Alvast bedankt!
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste