Transcript: Gaylive Podcast #14: IDAHOT week in Genk/10 jaar OGWA

In onze nieuwste Gaylive podcast gingen we deze keer langs in Genk. Daar wordt dit jaar voor IDAHOT een tandje bijgestoken en viert OGWA zijn tiende verjaardag. Speciaal voor onze abonnees hebben we A.I aan het werk gezet om een doorzoekbare transcriptie neer te pennen. Meer info over hoe je ons kan steunen vind je op www.patreon.com/GayliveBE 

 

Marc [00:00:00]:

Deze podcast kan bestaan dankzij de steun van enkele mensen. Ook jij kan ons steunen. Zorg daarvoor naar patreon.com/GayliveBE. Van harte welkom bij een nieuwe aflevering van de Gaylive podcast. Het is een tijdje geleden dat je nog een solo Gaylive podcast kreeg. Maar we pakken de draad weer op met deze aflevering. Je kan ons natuurlijk ook altijd beluisteren via onze TGLPDCST podcast.

 

Marc [00:00:27]:

Wat staat voor Touristico Gaylive podcast. Een podcast die we maandelijks opnemen samen met Touristico Geyh magazine. Maar deze keer zijn we weer alleen op pad geweest, meer bepaald naar Genk. Het is Pride month en ook Idahot month. Deze maand betekent dat het Pride seizoen weer van start gaat. Binnenkort op de 18e mei is het te doen in Brussel. En de tweede weekend van augustus is het te doen in Antwerpen. En daartussenin is er nog eentje in Gent n.

 

Marc [00:01:05]:

Dus hoogste tijd om even terug bij te kletsen. Ook is het deze maand IDAHOT. En met IDAHOT, of de Internationale Dag tegen Homo en Transfobie, wordt stilgestaan dat op 17 mei 1990 de Wereldgezondheid in de organisatie Homosexualiteit als een mentale aandoening van de lijst met mentale aandoeningen schrapte. Tot dan toe werd homoseksualiteit gezien als iets tegennatuurlijks en een ziekte. Sinds die dag wordt er ook jaarlijks de internationale dag tegen homo en transfobie gehouden, beter bekend als Idahot. Idahot begon in 2003 als de dag tegen homofobie in Canada. Sinds 2005 wordt de dag ook elders gevierd. Wereldwijd komen er dan acties of worden er dan acties op pode gezet die het geweld tegen de LGBTQI-personen aankaart.

 

Marc [00:01:55]:

In Vlaanderen hangen de meeste gemeenten en steden dan ook een regenboogvlag aan hun stadhuis of administratief centrum uit of worden er op openbare gebouwen ook verplicht in de kleuren van de regenboog. Dat is ook dit jaar het geval. Zo goed als alle steden en gemeenten hebben aangegeven dat ook dit jaar te doen. Een van die steden is Genk en daar zijn we naartoe geweest dat dit jaar ook een tandje extra bij stikt na een homofobe gebeurtenis in de school tijdens de IDAHOTvan vorig jaar. Dus dat begon ook met een nieuwe campagne dit jaar En een van die meer zichtbare initiatieven is de regenboogwijngaard op C-Mine. Vorige week donderdag werd er begonnen met het verven van de druivenranken van Minewine. Dat is een wijngaard op de mijnteril van Winterslag. Ik ging even een kijkje nemen hoe de vrijwilligers van OCHWA samen met schepen van samenleven Annieck Nagels de ranken een kleurtje gaven.

 

Marc [00:02:53]:

Samen met de schepen en Andy van OGWA hadden we het over de nieuwe campagne en het tienjarige bestaan van OGWA. Andy, OGWA, tien jaar, Wat is OGWA voor de mensen die dat niet kennen?

 

Andy OGWA [00:03:06]:

Wij zijn een vrijwilligersvereniging van Genk. OGWA is eigenlijk de afkorting van Ook GENKS, wel anders. Het is eigenlijk de diversiteitsbeweging, of meeste mensen gaan de LGBTQIA plus beweging meer kennen, maar wij zeggen wel diversiteit. Waarom? Omdat bij ons mag iedereen, of iedereen welkom is. Wij zorgen eigenlijk voor dat het stadsbestuur het LGBTQ te creëren in doog houdt.

 

Marc [00:03:35]:

Jullie vierden tien jaar bestaan, Wat hebben jullie de afgelopen tien jaar allemaal gedaan?

 

Andy OGWA [00:03:40]:

Kun je

 

Marc [00:03:40]:

daar een kort overzichtje van geven?

 

Andy OGWA [00:03:42]:

We hebben eigenlijk heel veel gedaan. We hebben twee grote takken die wij doen. Eén tak is de scholenwerking en de volgende tak is eigenlijk meer de activiteiten- evenementenwerking. De scholenactiviteit wordt vooral samen met stadsbestuur door de dienst diversiteit gedaan en de activiteiten-evenementen wordt eigenlijk door de vrijwilligers gedaan. Wat hebben wij op die tien jaar al te werk gesteld is de eerste regenboog zebrapad aan de Dieplaan. Tweede zijn de regenboogbanken op de Molenvijverpark. En dit jaar hebben we de regenboogkleur aan de wijnranken bij Mine Wine. Eigenlijk heel mooi om te zien.

 

Andy OGWA [00:04:17]:

Wat hebben wij nog gedaan? Wij hebben normaal gezien elk jaar meegedaan bij de O-Parade. Wij waren de kleurigste groep met de ballonnen. Deze jaar hebben we dat jammer genoeg niet gedaan, omdat qua tijd was het iets minder. Wat hebben wij nog gedaan? Wij doen wandelingen elk jaar. Wij hebben ook een open praatmoment. En dat is elke eerste woensdag, elke derde vrijdag van de maand in Café Pagadel. En daar mag iedereen langskomen, hetero, biseksueel, homo, lesbisch, transgender, het maakt niet uit. Het is gewoon om een groep samen te zijn en om te kijken van kijk, wij zijn wie we zijn.

 

Andy OGWA [00:04:48]:

Dus meer is het niet.

 

Marc [00:04:49]:

We gaan het zo meteen even hebben over de actie hier vandaag op de wijngaard op de C-Mine. Hoe gaan jullie jullie verjaardag nog vieren de komende maanden?

 

Andy OGWA [00:04:59]:

Nu de verjaardag hebben we eigenlijk verleden week gehad met een mooi jubileum waar eigenlijk alles in spotlight werd geschepen. Want we hebben er drie gehad en één burgemeester die we eigenlijk ook bedankt hebben. We zijn ook van hun uit bedankt omdat vrijwilligers worden niet betaald. Dat is toch heel veel werk. Iedereen zou het onderschatten wat het eigenlijk allemaal teweeg brengt. Naar de volgende. Idaho is eigenlijk ons werkingsjaar, het toppunt van ons werkingsjaar. En dat begint binnen twee weken.

 

Andy OGWA [00:05:25]:

Dus dat is eigenlijk ons evenement die voor ons wel heel belangrijk zijn.

 

Marc [00:05:30]:

Genk is een van de steden die het akkoord voor IDAHOT ondertekenden. Zo hangen onder meer de regenboog en de progressvlag uit. Maar jullie gaan dit jaar ook nog een stapje verder met een wijngaard volledig in de regenboogkleur te beschilderen. Vertel eens daar iets over. Hoe zijn jullie op dat idee gekomen? 

 

Andy OGWA [00:05:45]:

Nu moet ik Rick van Minewine bedanken, want wij zijn niet op dat idee terechtgekomen. Naar het gebeuren van verleden jaar toe, ik wil dat niet altijd oprakelen, maar daar is het eerst contact geweest met Rick, door het Atlaskollege. Iedereen weet al wel wat er verleden jaar gebeurd is met de jongeren. Wat trouwens ook, moet ik ook wel even bijzeggen, door het gemeentebestuur ook wel goed opgenomen is en door de scholen. Heeft Rick eigenlijk gezegd van, hé jongens, ik heb ergens gezien op internet zo'n foto met de wijnranken eigenlijk in de regenboogkleur. Ik zou dat ook graag willen. Het was kort op de bal, want op de week van Eidehot konden we dat niet meer, want we hadden onze activiteiten al.

 

Andy OGWA [00:06:23]:

En hebben we dat eigenlijk naar dit jaar verschoven. We hebben een klein maand terug contact gehad met Rick. En Rick zei, dat wil ik zeker nog, want ik sta daar echt 100% achter. En daarmee, per geluk hebben we nog mooi weer afwachten tot 6 uur. We hadden ze ergeven regen. We hebben gezegd van oké dat gaan we doen. We hebben gekeken wat zijn de mogelijkheden en ja je gaat wel zien wat het gaat komen. Ik denk wel dat het gewoon mooi zal zijn.

 

Andy OGWA [00:06:48]:

Maar ik moet zeggen, van die vraag mag u echt aan Rick stellen. Want het is eigenlijk een project dat hij begonnen is met ons samenwerken met OrchGewoon Stadsbussine.

 

TVL Fragment [00:06:55]:

Stad Genk heeft een klacht ingediend bij de politie nadat een actie rond diversiteit en homofobie grimmig is verlopen. Honderden jongeren van het Atlas College ontsingelde medewerkers van de infostand, ook Genks, wel anders en spuugden op de regenboog flyers die uitgedeeld werden. De medewerkers voelden zich bedreigd maar weigerden om te vertrekken. Stad Genk heeft een klacht ingediend bij de politie en betreurt het homofoob gedrag van de leerlingen.

 

Marc [00:07:23]:

Hoe kwam dat aan bij het stadsbestuur?

 

Anniek Nagels [00:07:25]:

Dat kwam heel hard aan omwille van het feit natuurlijk dat een medewerker maar ook een vrijwilliger en een stagiair toch wel in een niet fijne omstandigheid, uiteindelijk hebben standgehouden. Wij apprecieren het ook dat ze zijn blijven staan, maar dat heeft ons meteen ook aan het denken gezet van hoe gaan we om met het feit dat er toch ook wel niet al het respect is voor een andere geaardheid en ook niet voor de regenboogvlag op zich. Vandaar dat we ook in actie zijn geschoten, dat we ook met de school hebben samengezeten, want die was ook heel hard verschoten. En we hebben eigenlijk verschillende maatregelen gedaan. Eén, we hebben in de school, werken we nu met ambassadeurs, dus dat zijn leerlingen, die eigenlijk op de speelplaats kijken of alles goed verloopt. En zij spreken jongeren aan, maar dat kan niet, dat gaat over sociale vaardigheden, dat gaat over gedrag, dat gaat niet altijd over andere geaardheid, maar dat gaat ook wel bijvoorbeeld als er jongeren zijn aan het vipen, die dat niet moeten doen. Dus dat we daar ook jongeren eigenlijk gemotiveerd krijgen om verantwoordelijkheid daarin op te nemen. En ook weer daar te zeggen van we hebben respect voor elkaar.

 

Anniek Nagels [00:08:26]:

En of je anders bent, dat maakt niet uit. Hier in Genk hebben we daar respect voor. Twee hebben we ook in de buiten de school hebben er ook voor gezorgd met een aantal camera's maar ook dat de schoolse omgeving buiten de schoolport dat die ook veilig is en dat mensen als ze zich door ongepaste taal gebruiken of door ongepast gedrag toch niet veilig voelen dat er ook mensen zijn die aangesproken kunnen worden. We hebben zo'n 20 mensen die op bepaalde momenten voor en na de school ook aanwezig zijn. En de derde maatregel is, en dat vind ik heel belangrijk, is dat we uiteindelijk vorming geven rond omstaandersprincipe. En dat is toch wel een hele belangrijke, omdat vroeger gaven wij specifieke diversiteitscursussen in de scholen, maar nu hebben we gezegd, we willen eigenlijk dat iedere leerling het omstaandersprincipe leert kennen, dat je verschillende houdingen kan aannemen als er iemand wordt negatief bejegend of een negatieve opmerking krijgt, dat je dan verschillende houdingen kan aannemen. Sommigen zijn bedeest om te reageren, dat snap ik ook, maar je kan ook andere dingen doen door bijvoorbeeld gewoon te blijven staan, door te registreren, door te zijn, door achteraf te getuigen, dan voelt het slachtoffer zich ook gesterkt. En dat is een vorming die we samen met GIGOS geven en op dit moment zijn er al 135 jongeren uit het Atlas College die dat gevolgd hebben en ook al 600 mensen in onze gengse samenleving.

 

Marc [00:09:46]:

Zien jullie een achteruitgang in qua aanvaarding bij de schoolgaande jeugd? 

 

Andy OGWA [00:09:52]:

Achteruitgang durf ik niet zeggen, maar ik heb het gevoel dat sinds de covid-periode naar algemeen toe aanvaarding moeilijker is. Mensen zijn in huis gebleven, hebben minder sociale contacten gehad, denk ik, want het is allemaal vermoedens. En je ziet toch dat er een kleine terugslag is. Maar dat houdt ons niet tegen om natuurlijk te sensibiliseren, om te zeggen, kijk, het maakt niet uit wie je bent. Dik, dun, man, vrouw, Want diversiteit gaat niet enkel over geaardheid, dat gaat ook over etnis, over geloof, over hoe je bent in bouw, noem maar op. Dus dat vinden we toch nog wel belangrijk om aan te halen en eigenlijk zou meer media dat ook even moeten halen. Niet In de zin van thuis, familie, noem maar op, hebben allemaal de hollyby-karakters dat ze echt in de spotlight zetten. Eigenlijk hoeft dat niet.

 

Andy OGWA [00:10:37]:

Als dat gewoon bespeeld wordt, zoals in de reclame wordt er ook regelmatig zo, je moet maar eens kijken naar Impermo, heel kort, mannenkoppel, vrouwenkoppel, heterokoppel, kinderen, maakt niet uit, gewoon door de band gestoond zonder echt te zeggen van kijk het is holebi of het is... Dus eigenlijk zou het gewoon puur aanvaard moeten zijn in de maatschappij.

 

Marc [00:10:56]:

Wat zijn de meest gehoorde opmerkingen en vragen die jullie krijgen tijdens onze scholenwerking? Waarom dat

 

Andy OGWA [00:11:02]:

wij ervoor kiezen om homo, lesbisch of dergelijke te zijn. Klein anekdote, voor covid waren we ook in Atlas College. En daar komt een jonge heer, 15, 16 jaar, het alpha mannetje van de groep, zoals ik dat noem, komt dan tegen mij en zegt Hey meneer, waar zijt jij? Ik zeg, hoe bedoelde? Ja, ik heb gevraagd aan uw collega, wie ben je? Of wat geaardheid u had? Ik zeg, jawel, zeg maar. Ah ja, hetero. Ik zeg, dank u wel. Zo zie je dat het maar niet op het gezicht staat dat iemand homo, lesbisch of trans is. Want ik val op mannen. En dan was de vraag van, ja, maar waarom kies je daarvoor? Ik heb gewoon de vraag teruggekaatsen, waarom kies jij voor op meisjes te vallen? Ja, maar dat kies ik niet.

 

Andy OGWA [00:11:46]:

En dan zeg ik van, ja, kijk, ik kies daar ook niet voor. Mijn leven zou veel makkelijker zijn moest ik op vrouw vallen dan op een man vallen. Want dan kan ik ook hand in hand, kan ik ook iemand een kus geven op straat waar je als man niet kunt naar een man toe. Vrouw naar vrouw wordt maatschappelijk iets meer aanvaard, want vrouwen kunnen gemakkelijk hand in hand rondlopen zonder verweten te worden. Doet een mannenkoppel dan is zo van, hey Janette, hey homo. En dat is eigenlijk, allee, maar ik moet zeggen, door ons werk gaat dat wel goed komen.

 

Marc [00:12:15]:

Hoe belangrijk is een LGBT-vriendelijk beleid voor een stad als Genk?

 

Anniek Nagels [00:12:19]:

Genk is een heel diverse stad. We hebben heel wat etnieën, maar ook als je weet dat 8% van de bevolking zou een andere geaardheid hebben, dan vind ik het heel belangrijk dat we die minderheidsgroepen, dat er ook aandacht voor is, net zoals we ook nog altijd werken rond gelijke kansen voor mannen en vrouwen. En vandaar dat we ook aandacht willen besteden aan dat thema, dat we sensibiliserende acties doen, omdat eigenlijk in Genk het adagio heerst van als ik ik kan zijn kan jij jij zijn. We moeten het niet allemaal soms leuk vinden want er kan wel een geladenheid ontstaan maar we willen wel dat er respect is voor elkaar zodat iedereen zich in Genk kan thuisvoelen.

 

Marc [00:12:59]:

Aardig hot komt eraan, Hangt Genk ook dit jaar weer de regenboog of de progress vlag uit?

 

Anniek Nagels [00:13:04]:

Ja, dat gaan we dit jaar nu niet doen natuurlijk. Nee, nee, alle gekheid om het stokje. Zeker gaan wij de regenboogvlag uithangen. Dat vinden we heel belangrijk, net zoals deze symbolische acties, zodat we eigenlijk heel Genk in een regenboogkleur omvormen.

 

Marc [00:13:18]:

De actie hier in de Weingarten is een van de acties rond Uyderhout, de internationale dag tegen homofobie en transfobie. 17 mei hebben we dat al zelf aangehaald. Staat er nog iets speciaals hier in Genk en in de omgeving op het programma rond Uyderhout?

 

Andy OGWA [00:13:32]:

Ja, we hebben eigenlijk van dinsdag tot en met vrijdag hebben we eigenlijk elke dag een activiteit. Dinsdag is het de opening, de vlag uithanging aan het Stadsplein, samen met een optreden van Symbolica, want die wouden ook graag samenwerken met ons. En dan ook door de Dienst Universiteit is er een video gemaakt, dat noemt Shoot. En dat wordt eigenlijk alle vragen die mensen niet durven stellen aan anders geaarde, of aan transgenders, worden daar eigenlijk in het kort gevraagd aan een persoon die ofwel transgender of hollybee is. En die gaat er eigenlijk ook eerlijk op antwoorden. Dus eigenlijk zijn dat zo de taboe vragen, laten we zeggen, van bij een mannenkoppel wie snuut vrouwke, wie snuut manneke, bij wijze van spreken. Dus daar wordt dan, ik ga nu niet zeggen hoe dat juist zit, dan moet je maar kijken naar de video shoot. Dat is dat kleine trigger dat ik doe.

 

Andy OGWA [00:14:23]:

Dus dat wordt daar eigenlijk gedaan op dinsdag met een receptie aan verbonden. Woensdag hebben we een lezing in de BIEB met Jonas Houlens en dat is Verzwegen Verlangen. Dat is eigenlijk een geschiedenis van homoseksualiteit in België van de middeleeuwen tot nu. Dat wordt dan uit de doeken gedaan hoe dat geëvolueerd is. Donderdag hebben we een potluckpicknick in de Molenvijverpark, aan het Heempark, waar ook iedereen welkom is. Wat is spotluck-picnic? Eigenlijk iedereen brengt een klein gerechtje mee dat we kunnen delen met iedereen. En dan vrijdag is eigenlijk ons closing party. Er komen twee drag queens optreden in Café Bij de Waard.

 

Andy OGWA [00:15:02]:

Dus met karaoke zingen, drie keer in 15 minuten optreden van de Drag Queens. Was verleden jaar al een succes in Café Bagatell. Omdat Café Bagatell toe is, hebben we even verhuisd naar Café Bij de Waard. En dus we gaan er eigenlijk een hele leuke avond worden en dat is eigenlijk ons programma voor dit jaar.

 

Marc [00:15:18]:

Ik heb ook gemerkt dat in het Stadsmagazine 3600, als ik me niet vergis, enkele getuigenissen staan van holibi-koppels en trans mensen. Waarom die beslissing? Om dat ook tijdens de IDAHOT-week of tijdens de IDAHOT-maand te doen?

 

Anniek Nagels [00:15:31]:

Wij vinden het heel belangrijk dat de vragen die hier leven, dat mensen daar ook antwoorden op krijgen en dat is het perspectief van de anderen ook leren kennen. Want dat is ook zo in Genk, wij leven met verschillende mensen samen, er zijn verschillende referentiekaders, je hebt verschillende gewoontes, Dus is het ook wel goed om daarover te praten en dat bespreekbaar te maken. Want vaak is onbekend maakt onbemind. En door het gesprek met de anderen aan te gaan, leer je de anderen ook kennen. En je moet er niet meteen mee eens zijn. Dat maakt ook niet uit. Je gaat naar huis en je gaat daar toch over nadenken. En met het hele verhaal wat we hebben opgezet is het zo dat we eigenlijk aan verschillende koppels, maar ook aan mensen van andere aardheid hebben gevraagd van kan jij ook eens antwoorden op moeilijke vragen.

 

Anniek Nagels [00:16:11]:

En dat waren ze bereid om te doen zodat we eigenlijk geen taboes meer hebben en dat alles bespreekbaar is.

 

Marc [00:16:17]:

Idaho is niet het enige wat deze maand op de agenda staat, op de gay agenda, op de LGBT agenda. Ook de Gay Pride in Brussel staat op het programma. Hoe belangrijk is nog een Gay Pride voor jullie?

 

Andy OGWA [00:16:28]:

Wij doen dit jaar daar niet bij mee. We gaan ook niet kijken, omdat wij... Voor ons is het idee van daarachter zit wel mooi, want het moet verspreid worden. Maar het jammer daaraan is, is dat eigenlijk op de media eigenlijk de typische personen getoond worden, waarmee ik heel cru kan zeggen, met de pluimen in de gat en dergelijke. Terwijl dat dat niet is, dat is maar een klein procent van de mensen die zich zo uiten. Je hebt zoals mij, ik heb een dagdaagse job in een do-it-zelfzaak. Niemand ziet dat aan mij, hoor ik toch. Dus iedereen verschiet wel van, oeh, valt jij op mannen.

 

Andy OGWA [00:17:03]:

Allee, ik bedoel, ik denk dat dat meer mensen zijn die zich zo gewoon leuk voelen. Het enige wat wij vragen, en dat is wat de Pride ook bedoelt, is van laat de mens zijn wie de mens is. Heb gewoon respect voor iedereen zoals wij respect hebben voor iedereen. Laat ons ook respect hebben door jullie. Dus dat is eigenlijk de boodschap die bij de Pride gevraagd wordt.

 

Marc [00:17:21]:

Maar voor het zover is, moet hier nog heel wat geverfd worden. Hopen jullie het klaar te krijgen voordat de eerste regen neer gaat dalen?

 

Andy OGWA [00:17:30]:

Ik denk zodra dat ik het zelf heb gedaan en met de interviews, gaat dat perfect lukken. Dan gaat dat wel goed komen. Ik ben alle ranken aan het noteren welke kleur er moet opstaan. Niet dat we dat niet weten, maar een foutje is rap gemaakt. Ik denk wel dat we een positief gevoel hebben dat dat in orde gaat komen.

 

Marc [00:17:45]:

Sowieso. Door het slechte weer heeft het iets langer geduurd dan voorzien om alle ranken van maan en wijn te voorzien in de regenboogkleuren. Maar ondertussen is het gebeurd en het resultaat mag gezien worden. De werkborsters zijn weer opgeborgen. Nog even de collega's van TV-Limburg bedanken voor het fragmentje dat we mochten gebruiken. Voor meer informatie over OCHWA vind je op hun website, die je terug vindt op ochwa.be. Voor meer informatie of inschrijvingen voor het programma tijdens de IDAHOT Week van Genk of in Genk, kun je terecht op genk.be.

 

Marc [00:18:38]:

Tot zover deze aflevering van de Gaylive podcast. Naast onze solo podcast hebben we ook maandelijks ons toeristisch Gaylive podcast vol met LGBTQ nieuws en toeristische tips. Vergeet ons niet ook daar te volgen en iedere maand krijg je dus een nieuwe aflevering voorgeschoteld van de TGLPDC ST podcast. Alvast bedankt voor het luisteren naar deze podcast en tot een volgende keer. Deze podcast kan bestaan dankzij de steun van enkele mensen. Ook jij kan ons steunen. Surf daarvoor naar patreon.com/GayliveBE.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste