Modeontwerper Pierre Cardin (°1922-2020)

Pierre Cardin (02-07-1922 - 29-12-2020) geboren als Pietro Costante Cardin, was een invloedrijk Frans modeontwerper. Cardin was ook actief als sieraadontwerper.

Cardin begon op zeventienjarige leeftijd als kleermakersleerling en werd enkele jaren later gevraagd om te werken bij Christian Dior. Vijf jaar daarna opende Cardin zijn eigen salon. Zijn carrière nam een vlucht toen hij in 1951 meerdere outfits ontwierp voor een gemaskerd bal in Venetië.

 

Cardin, de zoon van Italiaanse immigranten, stond bekend als een pionier van de prêt-à-porter. Hij was een van de eerste modeontwerpers die het shop-in-shopprincipe toepaste in een grootwarenhuis en mannen op de catwalk liet lopen. Hij werkte een licentiesysteem uit waarbij diverse producten met zijn naam - waaronder ook stropdassen, sigaretten, parfums en zelfs mineraalwater - over de hele wereld verkocht werden.

Al snel richtte Cardin zich ook op Azië. In 1957 ging hij voor het eerst naar Japan, dat toen nog in volle heropbouw was, en organiseerde hij ook modeshows in China vanaf 1979. Cardin stond bekend om zijn futuristische haute couture en mode, met geometrische vormen en primaire kleuren. De Fransman was in de jaren zestig een van de eerste ontwerpers die hiermee experimenteerde. In 1964 startte hij de Cosmocorps-collectie.

Ook ontwierp Cardin kleding voor bekende personen als Mia Farrow, Jackie Kennedy, The Beatles en muze Lauren Bacall. De ontwerper maakte daarnaast confectiemode, die door grote ketens wordt verkocht. Binnen deze lijnen verschenen ook producten als horloges en parfum.

 

De ontwerper werd in 1991 benoemd tot UNESCO Goodwill Ambassador. In 1992 werd Cardin als eerste modeontwerper toegelaten tot de Franse Academie voor Schone Kunsten. Cardin was een van de eerste openlijk homoseksuele ontwerpers in Parijs en had twintig jaar een relatie met zijn protegé André Oliver.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste