Elio Di Rupo (1951-): De eerste homoseksuele premier van Belgie

In 2011 schreef Elio Di Rupo (18 July 1951) ongewild geschiedenis toen hij aantrad als de eerste openlijk homoseksuele premier van ons land. Daarmee was de Franstalige socialist de eerste  mannelijke homoseksuele man en de tweede LGBT’er (na de IJslandse lesbische premier  Jóhanna Sigurðardóttir) die aan het hoofd kwam te staan van Europees land. Met zijn aanstelling als premier kwam er ook een einde aan een periode van 589 dagen dat ons land zonder premier zat.

Elio Di Rupo werd als enige van zeven kinderen in ons land geboren nadat zijn ouders naar Belgie waren gekomen vanuit Italië. Toen hij één jaar was kwam zijn vader om het leven tijdens een auto-ongeval. Hierdoor kon zijn moeder de opvoeding van haar zeven kinderen niet bekostigen en werden drie van zijn broers ondergebracht in een weeshuis.

Tijdens zijn studies in Bergen kwam in contact met de socialistische beweging. Hij begon zijn politieke carrière als  een kabinetsmedewerker op het kabinet van Jean-Maurice Dehousse. In 1982 belandde hij voor het eerst in de gemeenteraad van Bergen.In 1987 kwam hij ook terecht in de nationale politiek om twee jaar later ook even in het Europees Parlement te zetelen. In 2000 werd hij  burgemeester van Bergen. Di Rupo kwam ook in 1999 de eerste keer  aan het hoofd te staan van de PS. 

Zijn coming-out verliep echter niet van een leien dakje. Tijdens de beschuldigingen van de mythomaan Olivier Trusgnach  tijdens de Dutroux-affaire werd Di Rupo gelinkt met misbruik van jongeren. Trusgnach beweerde dat hij als minderjarige een relatie had gehad met de PS-vicepremier. Tijdens die hectische periode in 1996 vroeg een journaliste van de Franstalige omroep RTL of hij homo was. ““Naar het schijnt bent u homoseksueel!, Ik heb me omgedraaid en geantwoord: ‘Ja. Et alors?, Dat moment vergeet ik nooit meer. Enkele seconden eerder verdrongen de journalisten zich nog rond mij, na dat antwoord viel alles en iedereen stil.’ zo zei de nieuwbakken premier toen in  een interviewboek.

‘Voor mij was die geaardheid al een deel van mijn leven. Ik zag niet in waarom ik daarover niet zou spreken. De maatschappij stond niet echt open voor die problematiek, maar door mijn rimbaudiaanse visie op vrijheid was het voor mij vanzelfsprekend om erover te praten.’

Net na zijn coming-out vertelde Di Rupo aan het holebi-magazine Zizo dat hij een voorstander is van coming-out."Persoonlijk denk ik nu dat het beter is er voor uit te komen, want het helpt om zoveel mogelijk gelijkheid te krijgen tussen mensen" klonk het toen in 2001.

 

Deel dit artikel via:

Steun Gaylive.Be met een donatie

Sinds 2001 krijgen we maandelijks duizenden bezoekers over de vloer. Om Gaylive.Be te kunnen blijven onderhouden en uitbouwen hebben we jullie hulp nodig. Steun Gaylive met een kleine donatie. Iedere donatie, klein en groot, is nodig om Gaylive.Be zoveel mogelijk gratis te houden. Alvast bedankt!
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste