David Bowie (1947-2016)

David Bowie werd op 8 januari 1947 geboren in Londen als David Jones. Op 10 januari 2016 overleed hij op 69-jarige leeftijd na een strijd van 18 maanden tegen kanker. Tot op de dag van vandaag wordt hij beschouwd als een van de invloedrijkste artiesten ooit in de popmuziek.

De zanger koos in 1966 David Bowieals artiestennaam, omdat  de zanger van The Monkees al Davy Jones noemde. De achternaam Bowie is geleend van James Bowie, naar wie het bowiemes genoemd zou zijn.

Hits: Van Space Oddity tot Lazarus

David Bowie verwierf zijn eerste grotere bekendheid met het nummer Space Oddity in 1969. Het nummer zou steevast gebruikt worden in combinatie met de beelden van de eerste maanlanding die ook dat jaar plaatsvond. De inspiratie voor het nummer haalde Bowie uit de film 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick. Het personage van Astronaut Major Tom uit dat nummer zou later ook opduiken in de hit 'Ashes to Ashes' (1980) waaruit zou blijken dat Major Tom eigenlijk een junkie was. De tekst van dit nummer suggereert dat Bowie zelf Major Tom is, aangezien er referenties worden gemaakt naar zijn eigen drugsverleden. Space Oddity was de eerste van een hele lange rij met hits. Bowie was ook tot aan zijn dood in 2016 ook één van de vaste waarden in de hitparades en jaaroverzichten van Grootste Hits ooit. Net voor zijn overlijden werd het album Blackstar uitgebracht. Pas na het overlijden werd duidelijk dat het album opgevat was als afscheidsalbum met  een groot aantal concrete verwijzingen naar zijn aanstaande overlijden in de tekst van de nummers, de vormgeving van de albumhoes en de videoclips. Vooral de clip bij het nummer Lazarus kan bij nader inzien als een soort zwanenzang worden beschouwd.

Androgyn mode en homo-icoon

In de jaren zeventig  experimenteerde hij volop met mode en looks en creëerde zo verschillende personages zoals de androgyne Ziggy Stardust en de Thin White Duke. Die androgyne looks zorgde ervoor dat hij ook een grote aanhang kreeg bij jonge homoseksuele mannen uit die periode. Hij werd bekend als één van de meest invloedrijke figure die bijdroegen tot het succes van de glam rock. Voor zijn bijdrages tot de hedendaagse popmuziek kreeg hij in 1996 een eervolle vermelding in de Rock and Roll Hall of Fame. In 1976 sprak hij tijdens een interview in Playboy voor de eerste eer over zijn biseksualiteit. Later zou hij zich wel distantiëren van deze uitspraken en zijn biseksuele identiteit.

 

 

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste