35 Belgische artiesten kijken terug op hun deelname in songfestivalboek

Dit jaar gaat voor de 65ste keer het Eurovisie Songfestival door en dat is voor Jonathan Hendrickx  en Jasper Van Biesen de ideale gelegenheid om in een overzichtsboek terug te kijken naar de verschillende Belgische deelnemers. In hun boek ‘65 jaar België op het Songfestival. Alle artiesten. Alle verhalen’ leggen de twee auteurs niet enkel de focus op de feitelijke geschiedenis, maar ook op de artiesten en hun persoonlijke verhalen en ervaringen. Voor het boek interviewden ze  ex-deelnemers, van Clouseau tot Sandra Kim en Laura Tesoro die soms een verrassende en emotionele getuigenis van hun deelname lieten optekenen.

Jarenlang stilzwijgen en openhartige deelnemers

Wie in het boek duikt, wordt meegenomen in een rollercoaster van gebeurtenissen én emoties. Een heleboel artiesten stonden te popelen om hun verhaal te vertellen: sommigen zelfs na jarenlang stilzwijgen! Hun deelname heeft, op welke manier dan ook, bijgedragen aan hun leven. Kate Ryan (2006) kreeg zelfs kippenvel tijdens haar uitgebreide interview: ‘Als ik eraan terugdenk, krijg ik direct weer glinsteringen in mijn ogen! Het Songfestival is een van de leukste dingen die ik ooit gedaan heb.’ Wat ook geldt voor Laura Tesoro (2016): ‘Dankzij dit boek herbeleefde ik mijn deelname nog eens. Terwijl ik nog altijd niet kan geloven dat ik daar ooit gestaan heb!’. Zelfs ‘Masked Singer’ Sandra Kim, nog altijd onze enige winnares, is in het boek heel openhartig over haar deelname in 1986. Terwijl ze naar eigen zeggen al na vijf minuten klaar is met praten over het Songfestival. Micha Marah (1979), wier deelname alles behalve een succes was, ziet dit boek zelfs als het afsluiten van een persoonlijk hoofdstuk.

Nooit eerder vertelde verhalen

Voor sommige artiesten heeft het Songfestival zelfs heel hun leven veranderd. Voor de meeste deelnemers was het een ervaring om nooit te vergeten. Al liep niet alles van een leien dakje voor de Belgen, en dat is zelfs zacht uitgedrukt. Kate Ryan vergat haar kniezwengel, maar scoorde een 'Eurovisie-vakantielief', Jan Leyers moest Clouseau depanneren in Rome en Nicole & Hugo mochten niet naar Dublin vertrekken. 'Anders keerde Nicole in een kist terug', dixit Hugo in dit boek. Je ontdekt de vaak niet eerder vertelde verhalen, van een ontvoerde kandidaat tot een beschonken Belgische delegatie die niet kon landen op de Ierse Songfestivallocatie. Om nog maar te zwijgen over de vele teleurgestelde BV's die via de voorronde ons land wilden vertegenwoordigen. Marijn 'meneer Boma' Devalck, Regi, Will Tura en zelfs Betty van 'Big Brother' ... Ze hebben het allemaal geprobeerd. De auteurs brengen al die namen weer naar de voorgrond. 

Niet enkel de persoonlijke verhalen van de 35 artiesten zijn terug te vinden in het boek, maar ook het parcours dat het nummer in de voorrondes heeft afgelegd vind je terug in het boek. Verder krijg je ook verschillende statistieken.

De auteurs

Jonathan Hendrickx en Jasper Van Biesen zijn de mede-oprichters van Songfestival.be. Het boek ontstond na hun gesmaakte podcast ‘Eurovisite’, waarin Jonathan en Jasper al elf Belgische kandidaten interviewden.

Het boek is vanaf 17 maart te verkrijgen bij Standaard boekhandel en via Bol.com.

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste