Komiek Barry Humphries, beter bekend als ‘Dame Edna’, overleden

De Australische komiek en acteur Barry Humphries is zaterdag op 89-jarige leeftijd overleden aan complicaties die hij opliep na een heupoperatie. Humphries begon zijn carrière in de jaren 50 als satirische komiek en acteur in Melbourne. Hij werd wereld bekend als Dame Edna Everage, Sir Les Patterson, een vulgaire Australische cultureel attaché, en Sandy Stone, een sentimentele oudere Australische man.

Maar het is vooral Dame Edna waarmee Humphries herinnerd zal worden. Dat heeft ze te danken vanwege haar extravagante kleding, uitbundige make-up, grote bril en paarse haar, en haar karakteristieke manier van spreken, waarbij ze regelmatig haar eigen naam noemt en graag complimenten ontvangt. Op haar sofa mocht ze in de jaren 80 en 90 tal van wereldsterren op haar eigenzinnige manier interviewen. Zo namen ondermeer Tom Hanks, Robin Williams, Joan Rivers, Elton John, Kylie Minogue, Tina Turner, Olivia Newton-John, en Barry Manilow plaats op haar sofa. Dame Edna verscheen voor het eerst letterlijk op het toneel in in de jaren 1950, maar werd pas echt bekend in de jaren 1970 en 1980, toen ze optrad in televisieshows en in theaterproducties, zoals "A Night with Dame Edna".

In maart 2012 kondigde Humphries zijn pensioen aan. Dat deed hij toen met een one-man show waarin hij zijn personages nog een keer op liep draven. Met de tournee introduceerde hij ook een nieuw personage. Gerard Patterson, de broer van Sir Les Patterson bleek een pedofiele Katholieke priester te zijn. Na een tournee in Australië deed hij nog uitgebreide tournees in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Pas in 2019 vergde Humphries de paarse pruik van Dame Edna definitief op na de televisiespecial ‘Dame Edna Rules The Waves’ . Humphries speelde ook in een aantal films en leende zijn stem aan verschillende personages in animatiefilms.

Foto: Aurelien Guichard

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste