Pools parlement stemt deze week over anti-LGBT wet

Deze week stemt het Poolse parlement over een wettekst die moet verbieden dat  scholen nog LGBT-gerelateerde onderwerpen behandelen. Rémy Bonny van de Europese organisatie Forbidden Colours vraagt dat de Vlaamse regering een duidelijk signaal geeft aan de Poolse regering

 

De wettekst die woensdag in het Poolse parlement wordt gestemd is een vergelijkbare tekst als de wet die in Hongarije vorig jaar werd goedgekeurd en die elke vorm van ‘homoseksuele propaganda’, zoals de Hongaren alle informatie noemen over niet hetero-relaties en . Die is dan weer gebaseerd op de in 2012 goedgekeurde anti-LGBT wet in Rusland. 

In De Morgen waarschuwt Rémy Bonny er ook voor dat ngo’s niet meer welkom zijn in de scholen. ”Een van de nieuwigheden is dat ngo's geweerd worden uit de klaslokalen. De lgbtq+-organisaties worden niet expliciet genoemd, maar in zijn speeches en verklaringen maakte de conservatieve onderwijsminister Przemyslaw Czarnek al duidelijk dat hij wil beletten dat er op scholen aandacht is voor mensen met een andere geaardheid, of dat lgbtq+-organisaties bijvoorbeeld aan de schoolpoort campagne kunnen voeren. Schooldirecties zullen ook niets meer te zeggen hebben over initiatieven als Rainbow Friday, waarbij leerlingen in regenboogkleuren naar school te komen."

Forbidden Colours roept daarom de Vlaamse regering op de nieuwe wet te veroordelen.  "In tegenstelling tot in Hongarije zijn de Poolse burgers zeer Europees gezind, waardoor het land wel gevoelig is voor internationale druk. Toen de Europese Commissie afgelopen september dreigde om de beloofde covid-steun in te trekken, hebben vier van de vijf geviseerde provincies de lgbtq+-freezones weer afgeschaft. Sancties en veroordelingen hebben dus wel een impact."

Bron: De Morgen

Foto: Twitter @RemyBonny

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste