Laatste nieuws

  • Cartoon Called Life houdt er na 11 jaar mee op

    Na elf jaar komt er een einde aan de reeks Cartoon Called Life. Dat kondigt cartoonist Juraj Strake aan op de sociale media kanalen van de cartoonreeks. In Cartoon Called Life staat Bunny centraal. Al verschillende jaren lang deelt dit alleenstaande homoseksuele konijn zijn kijk op een grappige, ironische  en sarcastische manier op het leven van singles en zijn crash op bebaarde atletische hunks. De afgelopen jaren schopte Bunny het ook tot ambassadeur van Antwerp Pride. De cartoons werden de voorbije jaren gebundeld in vier verzamelbundels. 

    "Sinds 2013 eiste Bunny zijn plaats op de sociale media en in onze harten op en bracht hij ons veel plezier en liefde", zo schrijft bedenker Juraj Straka op de verschillende sociale mediakanalen van de cartoon. "In 2017 bundelden we onze krachten met Laurent om Bunny’s avonturen te bundelen in een eerste boek. Sindsdien zijn er nog drie boeken en honderden originele producten gecreëerd en zijn er negen solo tentoonstellingen geweest.”

    "We hebben de afgelopen zeven jaar al onze vrije tijd passioneel besteed aan Cartoon Called Life. Als we vandaag terugkijken, kunnen we zeggen dat we trots zijn op alles wat we bereikt hebben. Het is een prachtige reis, vol met verassingen, uitdagingen en ontmoetingen geweest. Maar vandaag sluiten we dit hoofdstuk af.”

    De sociale media kanalen blijven wel actief met af en toe nog een nieuwe cartoon maar de fysieke winkel in Brussel en de e-shop op de website gaan wel binnenkort dicht.

     

    Lees meer
  • Pastoor weigert communie aan lesbisch prinsessenpaar tijdens carnavalsmis

    De pastoor uit de Maastrichtste wijk Itteren heeft bij de start van de carnavalperiode voor heel wat heibel gezorgd omdat hij het lesbische prinsessenpaar Carly I en Helen geen communie wil geven tijdens de carnavalsmis van aanstaande zondag. Jaarlijks vindt er een mis in het dialect plaats die wordt bijgewoond door de verschillende carnavalverenigingen. Die laten het prinsessenkoppel niet vallen en hebben aangekondigd dat ze net als de twee prinsessen  ook niet naar de carnavalsmis zullen gaan.

    Pastoor Horsch ging maandag langs bij het lesbische koppel om de carnavalsmis te bespreken . Daar verraste hij het koppel met de vraag om zondag niet ter communie te gaan zodat hij hen de hostie niet moest weigeren. De pastoor zelf betreurt de beslissing van de carnavalsverenigingen maar zegt dat hij niet anders kan. “Ik ben een man van het geloof en de kerk en volgens ons geloof is dit niet de goede manier van samenleven”,zo zegt de pastoor Paul Horsch  over het lesbische koppel bij de webcast ‘Wat is loos in Mestreech’. “Of het nu gaat over twee vrouwen  of twee mannen, de kerk denk hier nog anders over dan de maatschappij tegenwoordig.Het is al 50-60 jaar zo dat de kerk en de maatschappij uit elkaar aan het groeien zijn en bij deze gebeurtenis komt dit nog eens pijnlijk en scherp aan het licht. Dat is iets wat ik niet zou willen maar het zijn wel de feiten. En daar worden we wel mee geconfronteerd.”

    Bij de Limburger reageert carnavalsprinses Carly L'Homme emotioneel op de weigering van de pastoor om haar en haar vrouw de communie te geven. “Het is heel triest dat dit zo het nieuws moet bereiken want ik krijg alleen maar positieve reacties over het prinsessenschap. En dan krijg je het bericht van iemand waarmee je over zeven dagen doet je vertellen wat zijn standpunt daarover is dan raakt dat enorm.”De beide carnavalsprinsessen krijgen alvast de steun van de hele wijk. “Mijn telefoon ontploft nog steeds meer dan twaalf uur later. Dit is fantastisch en hartverwarmend.”

    Foto:Facebook/Carly L'Homme

    Lees meer
  • Levenslang voor moord op transmeisje Brianna Ghey

    Scarlett Jenkinson en Eddie Ratcliffe,de twee zestienjarige jongeren die vorige jaar het Britse transmeisje Brianna Ghey met verschillende messteken om het leven brachten, zijn afgelopen vrijdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. 

    Jenkinson moet minimum een gevangenisstraf van 22 jaar uitzitten terwijl Ratcliffe twintig jaar in de cel moet blijven voor de, volgens de rechter, geplande en brutale sadistische moord die werd ingegeven door haat tegenover Brianna Ghey omwille dat ze zich identificeerde als transvrouw.

    Na de moord op Brianna Ghey op 11 februari 2023 kwam aan het licht dat de twee jongeren een ‘kill list” hadden gemaakt waarop de namen van nog vier andere tieners stonden.

    Het was Jenkinson die het eerst bevriend geraakte met Brianna nadat ze geobsedeerd door haar was.Ratcliffe ontmoette Brianna pas op de dag dat ze vermoord zou worden. De twee vielen op 11 februari 2023 het zestienjarige transmeisje aan in een park in Cheshire en dienden haar daar 28 messteken toe. De twee ontkenden dat ze Ghey vermoord hadden en gaven elkaar de schuld. Het bebloede mes werd in de slaapkamer van de jongen aangetroffen en in de slaapkamer van het meisje werd een verfrommeld notabriefje gevonden met daarop het plan om Ghey te vermoorden. 

    Tijdens de rechtszaak kreeg de jury ook te horen dat de beide tieners, die nu zestien zijn, geobsedeerd zijn met geweld, martelingen en de dood.

    Lees meer
  • Russische rechtbanken spreken eerste veroordelingen uit in verband met anti-LGBT wet

    Twee Russische rechtbanken hebben deze week de eerste veroordelingen in rechtszaken uitgesproken die in rechtstreeks verband staan met de in november goedgekeurde wet die de internationale LGBTQ+beweging als extremistisch bestempelde.

    Zo moest een man van een rechtbank in Volgograd een boete van duizend Russische Roebels (10 euro) betalen omdat hij de “symbolen van een extremistische organisatie had verspreidt door een foto van een regenboogvlag online te plaatsen.

    Afgelopen maandag moest een vrouw zich dan weer op het politiebureau aanbieden omdat een mon zichzelf gefilmd had terwijl hij in een cafe aan een vrouw vroeg om haar oorbellen in de vorm van een kikker met een regenboogpatroon uit te doen. De rechtbank van  Nizhny Novgorod, ten oosten van Moskou veroordeelde de vrouw tot een administratieve aanhouding van vijf dagen voor het dragen van de regenboogkleurige oorbellen.

     

    Ook gaat volgende week in Saratov, in het zuid-westen van Rusland, de rechtszaak verder tegen een fotograaf die foto’s van regenboogvlaggen op Instagram plaatste.

    Lees meer
  • Sam Smith deze zomer op Pukkelpop

    Ook Pukkelpop is begonnen met het bekend maken van zijn headliners voor de volgende editie. Zo maakte de organisatie al bekend dat Fred Again en de Britse rapper Stormzy in augustus op de Main Stage zullen staan. Aan dat rijtje worden nu ook Sam Smith, dj Charlotte de Witte en Goldband toegevoegd. 

    Sam Smith is meteen ook de eerste artiest uit de LGBTQ-gemeenschap die op de affiche voor de volgende editie van Pukkelpop terecht komt. De non-binaire superster met het herkenbare stemgeluid en meer dan veertig miljoen verkochte platen en miljarden streams,zorgde ervoor dat de genderspecifieke categorieën van onder andere de Brit Awards verdwenen. Op zaterdag 17 augustus staat Sam Smith met zijn opvallende outfits, meeslepende hits en vibrante persoonlijkheid op de Main Stage.

    Pukkelpop is van donderdag 15 augustus tot en met zondag 18 augustus op de festivalweide van Kiewit, vlakbij Hasselt. 

    Lees meer
  • Stad Gent wint diversiteitsprijs voor zijn LGBTQ+ personeelsbeleid

    et zijn LGBTQIA+ personeelsbeleid heeft de Stad Gent afgelopen zaterdag de Diversity Award van Cavaria gewonnen.”Met dit beleid willen we ervoor zorgen dat iedereen op dezelfde aangename manier en met een goed gevoel kan komen werken”, aldus Tilke Wouters, beleidsexpert Diversiteit en Inclusie bij de Stad Gent. “In hun gehele identiteit, zonder aspecten te moeten verstoppen.” Met het beleid zet de stad  in op sensibiliseren, signaleren en inclusieve aanpassingen binnen hun organisatie.

    Met dit beleid willen ze ervoor zorgen dat LGBTI+ werknemers op een aangename manier en met een goed gevoel kunnen komen werken. En dat zonder dat ze aspecten van hun identiteit moeten verstoppen. Ze zetten in op sensibiliseren, signaleren en inclusieve aanpassingen binnen hun organisatie.

    Afgelopen zomer maakte de stad bekend dat personeelsleden van de stad Gent twintig extra vrije dagen krijgen tijdens hun transitieproces. De redenering hierachter was dat hun transitietraject jaren kan duren en dat  consultaties soms alleen tijdens de kantooruren kunnen. De vrije dagen dienen bijvoorbeeld voor een gesprek met een psycholoog, fertiliteitsarts, logopedist of dermatoloog. Voor de chirurgische ingrepen moet het gewone ziekteverlof gebruikt worden. De twintig dagen kunnen gelden over de hele loop van de transitie van de ambtenaar in kwestie. Daarnaast  wordt  bij elke vacature bij de stad de geslachtsaanduiding m/v/x vermeldt en worden de voornaamwoorden van alle schepenen vermeld in hun handtekening in e-mails.

    'Met hun personeelsbeleid zorgt de Stad Gent dat ook LGBTI+ werknemers zich thuis kunnen voelen bij stad Gent”, zo licht  Eef Heylighen van Cavaria toe.”Het brede LGBTI+ middelveld werd betrokken in dit proces wat wij enkel kunnen toejuichen. Wij hopen dat andere steden en gemeenten hierdoor geïnspireerd geraken en hier ook werk van maken. En dat stad Gent dit beleid goed opvolgt en doortrekt naar alle diensten van de stad zodat dit effectief een verschil kan maken.”

    Foto: Cavaria

    Lees meer
  • Twee artistieke Queer-projecten krijgen Nieuwe Makers-subsidie van stad Antwerpen

    Twee artistieke queer projecten krijgen van de Stad Antwerpen een subisdie voor hun project vanuit het Fonds Nieuwe Makers. Met het Fonds Nieuwe Makers begeleidt stad Antwerpen lokale kunstenaars aan het begin van hun professionele carrière als maker door financiële ondersteuning en interactie met de in Antwerpen gevestigde cultuurhuizen.Na een oproep werden 14 projecten van nieuwe makers weerhouden voor steun van het Fonds Nieuwe Makers.

    Nieuwe makers konden tot 31 oktober 2023 een aanvraag indienen voor kunstprojecten waarmee ze een samenwerkingsverband aangaan met een in Antwerpen gevestigd cultuurhuis en financiële ondersteuning krijgen. Van de 38 ingediende dossiers waren er 31 die aan het reglement van het Fonds beantwoorden. Daarvan zijn er 14 weerhouden door de jury die steun zullen ontvangen van het Fonds Nieuwe Makers. Hiervoor wordt een budget van 200.000 euro voorzien. 

    “Het Fonds voor Nieuwe Makers werd in het leven geroepen om jonge, beginnende kunstenaars te ondersteunen”,zo licht schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) toe. “De subsidies willen het ‘duwtje in de rug’ zijn om de kunstenaarscarrière te lanceren en het netwerk van de kunstenaar uit te breiden. De stad geeft geen blanco cheque, maar ondersteunt afgebakende projecten die hulp krijgen van professionele organisaties uit het Antwerpse kunstenveld, waaronder ook eigen stedelijke instellingen (culturele centra en musea). Ze begeleiden de kunstenaar, bieden meer slaagkans en een podium aan.”

    Tussen de veertien weerhouden artistieke projecten zitten ook twee projecten die vanuit de queergemeenschap georganiseerd en ondersteund worden. Het eerste project is het project ‘Antwerp Queer Choir X Radiant Nights’ waarmee Isaak Duerinck, Danny De Jong en Katrien Eerderkens en hun Antwerp Queer Choir te zien zullen zijn op 29 november 2024 in De Singel en op 4 januari 2025 in De Studio. Dit project wordt begeleidt door De Singel.

    Ook met  Tabooboo vzw sleept Maxime Dreesen een subsidie binnen met het project ‘TABOO? BOO!’. Dit wordt begeleid door Kunstencentrum De Studio - Villanella vzw. Deze voorstelling zal te zien zijn op 30 augustus 2024 tijdens Antwerp Queer Arts Festival in De Studio.

    Foto: Instagram Antwerp Queer Choir

    Lees meer
  • Minister Demir dient klacht in tegen iman die homofobe uitspraken deed

    Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) heeft een klacht ingediend tegen de Iman van de Diyanet-moskee van Tessenderlo omdat die tijdens een preek homofobe uitspraken heeft gedaan. Volgens minister Gwendolyn Rutten kan er door deze uitspraken geen sprake zijn dat de moskee nog op een erkenning kan rekenen.

    “Tegenwoordig zijn er niet alleen mannen die seks hebben met mannen, maar ook vrouwen met vrouwen, met meer mensen, in groepen, zelfs met dieren”, zou de iman tijdens een preek gezegd hebben. De iman noemde dit pervers gedrag en zou volgens de opname die minister Demir toegestuurd kreeg ook gefulmineerd hebben op het vaccinatiebeleid en het feit dat cash geld steeds meer geweigerd wordt. Ook het doorsturen van foto’s van de familie van gelovigen via hun gsm zou ingaan tegen de Islam.

    Lees meer
  • Vlaams Belang wil dat regenboogvlag aan het stadhuis van Diest verdwijnt

    De lokale afdeling van het Vlaams Belang wil de regenboogvlag die aan het stadshuis van Diest wappert weg. Dat bleek maandag tijdens de gemeenteraad. De stad gaat niet in op het voorstel van Vlaams Belanger Jos Claes en laat de vlag gewoon hangen waar hij momenteel hangt.

    In zijn vraag aan het gemeentebestuur zei het raadslid dat hij werd aangesproken door Diestenaren die zich ergerden aan de regenboogvlag aan het stadhuis. “Ze waren niet opgezet dat er in 2023 naast de vlaggen aan het stadhuis ook een regenboogvlag wapperde aan het stadhuis”, zo beweerde Claes die daarna liet blijken dat hij het verschil niet kent tussen de regenboogvlag die symbool staat in de queergemeenschap en die met de witte tekst ‘Peace’ erop die door de vredesbeweging wordt gebruikt.

    “In elk geval komt het bij velen over als het opdringen en het propageren van de LGBT+ gemeenschap en cultuur aan de ganse gemeenschap door het stadsbestuur. Mensen hebben niet een probleem met het bestaan van de LGBT+ gemeenschap en cultuur op zich. Maar ze hebben wel een probleem dat officiele media en openbare besturen zoals het stadsbestuur de verplichte neutraliteit schendt inzake het propageren van een bepaalde levensvorm. Of gaat het stadsbestuur ook alle clubs en organisaties, religies etc van diens vlag op het stadsbestuur te laten prijken.” Daarna vroeg Claes om de regenboogvlag te verwijderen aan het stadhuis. Daarmee verwees de Vlaams Belanger naar de richtlijnen inzake de bevlagging van openbare gebouwen van Vlaanderen.

    Veel antwoord op zijn vraag kreeg Claes niet enkel raadslid Murat Gelik (Iedereen Diest) vroeg zich af op welke manier het stadsbestuur een selectie zal maken van zinvolle vragen en niet zinvolle vragen.

    De regenboogvlag aan Diest hangt niet op gelijke hoogte als de officieel toegelaten vlaggen aan het stadhuis  maar op een lager gelegen mast.

    Bij ROBTV reageerde schepen Monique De Dobbeleer (DD9) wel op de vraag van Claes. “Ook met de boodschap dat iedereen welkom is in onze stad los van geaardheid of religieuze overtuiging. Je ziet dat al die dingen kunnen. We zeggen daarmee dat we een open stad zijn waar iedereen welkom is. Momenteel hangt er trouwens momenteel niet omdat ze reeds voor de zesde keer gestolen werd. De politie kon aan de hand van camerabeelden enkele jongeren identificeren. Het stadsbestuur bestelde reeds een nieuwe vlag.

     

     

    Lees meer
  • Ron DeSantis geeft presidentsstrijd op

    De extreemrechtse en anti-LGBTQ gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft aangekondigd dat hij zich terug trekt uit de Amerikaanse presidentsverkiezing en niet verder gaat strijden voor de republikeinse nominatie. Ook riep hij zijn aanhangers op om hun steun te geven aan voormalig president Donald Trump.

    DeSantis zei zondag alle afspraken af die hij had opstaan voor interviews en postte een video waarin hij het nieuws aankondigde. Met de terugtrekking van DeSantis zijn Nicky Hailey en Donald Trump nog maar de enige twee kandidaten die in de running zijn om presidentskandidaat te worden bij de Republikeinen.

    In zijn video zegt DeSantis dat er ‘geen duidelijke weg naar de overwinning was’ en dat hij niet aan vrijwilligers kan vragen ‘om hun tijd en bronnen’ ter beschikking te stellen. Tegelijkertijd riep hij zijn aanhangers op om Donald Trump te steunen. 

    De terugtrekking wordt door LGBTQ-activisten als een lichtpuntje beschouwd. In zijn rol van gouverneur van de Amerikaanse staat Florida heeft hij immers verschillende wetten erdoor gedrukt die de rechten van de LGBTQ-gemeenschap sterk hebben teruggedraaid. Zo ondertekende hij in maart 2022 de befaamde ‘Don’t Say Gay’-wet waarbij leerkrachten in kleuterscholen en lagere scholen niet meer in hun lessen mogen spreken over seksuele geaardheid of genderidentiteit. Ook ondertekende hij  wetten waardoor  boeken met een LGBTQ-onderwerp en/of personages uit schoolbibliotheken moesten gehaald worden en waardoor transjoneren niet meer mee mogen sporten bij hun schoolteams. Ook blokkeerde hij de toegang tot gender-bevestigende zorg voor minderjarige transjongeren.

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste