Laatste nieuws

  • Japanse rechtbank erkent genderidentiteit zonder chirurgische ingreep

    Een familierechtbank in Japan heeft in een historische uitspraak ervoor gezorgd dat een transman zijn identiteitsdocumenten kan laten aanpassen zonder dat hij daarvoor de verplichte geslachtsoperatie moet ondergaan. De uitspraak van de familierechtbank in Tsuyama dateert reeds van 7 februari en komt er acht jaar nadat Tacaquito Usui hiervoor een eerste keer naar de rechtbank stapte en toen ongelijk kreeg.

    Volgens de Japan Times is de transman een boer uit Shinjo waar hij met zijn partner en haar 13-jarige zoon leeft. Nu dat Usui de toestemming van de rechtbank heeft gekregen om zijn wettelijke gender aan te passen op zijn identiteitspapieren kan het koppel ook in het huwelijk treden.

    Deze historische uitspraak werd mogelijk nadat het Japanse hooggerechtshof in oktober vorig jaar een wet uit 2004 vernietigde die transpersonen verplichtte een operatie te ondergaan waar hun voortplantingsorganen verwijderd werden vooraleer hun gender op hun identiteitsdocumenten aangepast kan worden.  Volgens het hooggerechtshof ging dit in tegen het grondwettelijke recht van transpersonen om niet gediscrimineerd te worden en de lichamelijke integriteit van transpersonen aantastte.

    Lees meer
  • La Grèce ouvre le mariage et l'adoption aux couples homosexuels.

    Le parlement de la Grèce a légalisé jeudi à une large majorité le mariage homosexuel. Les couples homosexuels peuvent désormais également adopter des enfants. L'ouverture a rencontré beaucoup d'opposition de la part de l'Église orthodoxe. Finalement, 176 membres du parlement ont approuvé la proposition de loi, 76 ont voté contre et deux membres du parlement se sont abstenus.

     

    Avec cela, la Grèce devient le seizième pays européen et le premier pays orthodoxe où les couples de même sexe peuvent se marier. Après le vote, le premier ministre Kyriakos Mitsotakis a posté sur X, l'ancien Twitter, le message que « c'est un jalon pour les droits de l'homme et présente la Grèce comme un pays progressiste et démocratique, qui suit passionnément les valeurs européennes. »

    Les couples homosexuels grecs pouvaient déjà conclure un accord de partenariat depuis une dizaine d'années mais seuls les parents biologiques des enfants de la famille avaient droit aux droits parentaux. Désormais, les deux partenaires sont reconnus comme parents. Cependant, les couples homosexuels n'ont toujours pas accès à la gestation pour autrui en Grèce. Ils peuvent cependant adopter des enfants nés à l'étranger par gestation pour autrui.

    Lees meer
  • Griekenland stelt huwelijk en adoptie voor homoseksuele koppels open

    Het parlement van Griekenland heeft donderdag met overgrote meerderheid het homo-huwelijk gelegaliseerd. Homoseksuele koppels kunnen meteen ook kinderen adopteren. Tegen de openstelling kwam veel tegenstand van de Orthodoxe kerk. Uiteindelijk keurden 176 parlementsleden het wetsvoorstel goed, 76 stemden tegen en twee parlementsleden onthielden zich.

    Hiermee is Griekenland het zestiende Europese land en eerst Orthodoxe land waar koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen. Na de stemming postte premier  Kyriakos Mitsotakis op X, het vroegere Twitter, het bericht dat ‘dit een mijlsteen is voor de mensenrechten en Griekenland presenteert als een progressief en democratisch land, dat passioneel de Europese waarden volgt.’

    Griekse homoseksuele koppels konden reeds een tiental jaar een partnerschapsovereenkomst afsluiten maar daarbij maakten enkel de biologische ouders van de kinderen in het gezin aanspraak op de ouderlijke rechten. Nu worden de beide partners als ouders erkend. Wel hebben homoseksuele koppels nog geen toegang tot het draagmoederschap in Griekenland. Kinderen die via draagmoederschap in het buitenland zijn geboren kunnen ze dan wel adopteren.

    Foto:generated met AI

    Lees meer
  • Tiense Flaminga Ferrari is eerste dragqueen in The Voice van Vlaanderen

    De 43-jarige Flaminga Ferrari uit Tienen is vrijdag de eerste dragqueen ooit die haar opwachting maakt tijdens de Blind Auditions bij The Voice van Vlaanderen. Zij koppelde haar bijzondere levensverhaal komt koppelen aan de auditie. “Het is de allereerste keer in al die seizoenen dat ik een drag mag ontvangen”, beseft An Lemmens. Flaminga Ferrari wil de coaches overtuigen met een eigen interpretatie van Van God Los van Monza en dat nummer is niet toevallig gekozen.

    “Ik ben opgegroeid in een heel streng gelovig gezin, een sekte zeg maar”, klinkt het. “Toen ik 7 à 8 jaar was, bekeerden mijn ouders zich tot het Pinksterchristendom. Op mijn 17de ben ik daar uitgeraakt. Het begrip God heeft mij heel lang klein gehouden. Ik heb mijn vrouwelijkheid altijd verdrongen. Twee weken voor de lockdown ben ik aan een dragworkshop begonnen. Het land ging toen op slot en mijn wereld ging open.”

     

    Lees meer
  • Vlaams Parlement vraagt om expertisecentrum rond intersekse op te richten

    Het Vlaams Parlement heeft unaniem een resolutie goedgekeurd waarin gevraagd wordt om  een expertisecentrum rond intersekse op te richten.Naast de erkenning van een expertisecentrum vraagt de resolutie nog voor bredere sensibilisering in de samenleving, zodat bijvoorbeeld ouders van een kind met intersekseconditie makkelijk de juiste informatie vinden, en om belangenverenigingen te versterken zodat zij zich nog meer kunnen inzetten voor lotgenotencontact. Intersekse Vlaanderen en çavaria worden nu ook al door de Vlaamse overheid ondersteund.

    Het begrip intersekse verwijst naar personen die geboren worden met niet-binaire geslachtskenmerken. Het gaat om variaties op het vlak van chromosomen, hormonen, en externe en interne geslachtskenmerken die afwijken van wat door de samenleving als strikt mannelijk of strikt vrouwelijk wordt gezien. Het gaat dus om een natuurlijk fenomeen binnen de geslachtsontwikkeling van het individu.

    Bij één kind per 4.500 geboortes, of 0,02 procent, is het onmogelijk om aan het kind een binair geslacht (mannelijk of vrouwelijk) toe te wijzen. Meestal hebben interseksepersonen fysiologisch wel een duidelijk geslacht, maar wijzen de inwendige of uitwendige geslachtskenmerken op een variatie in de geslachtsontwikkeling. Soms worden de interseksekenmerken pas op latere leeftijd duidelijk. Als al die mogelijke variaties op de geslachtskenmerken in rekening worden gebracht, gaat het naar schatting om 1,7 procent van de bevolking.

    “Ondanks het feit dat de meeste interseksecondities geen groot gezondheidsrisico inhouden hebben mensen die met niet-binaire geslachtskenmerken geboren worden, te kampen met grote uitdagingen op het vlak van welzijn, gezondheid en gelijke kansen”, licht Vlaams Parlementslid en initiatiefnemer Orry Van de Wauwer (CD&V) toe. “Een gebrek aan kennis over de intersekseconditie bij artsen, ouders en het grote publiek ligt aan de basis van die uitdagingen”, vult mede-indiener Elke Sleurs (N-VA) aan.

     

    Van de Wauwer diende in 2022 reeds een conceptnota in in het parlement waarin een  bredere regelgeving rond intersekse werd gevraagd. Uit een hoorzitting met experten kwam de grote nood aan een Vlaams expertisecentrum rond interseksezorg naar voren. “Omdat de intersekseconditie zo zelden voorkomt, moet de expertise daarover gebundeld worden”, zegt Freya Saeys (Open Vld). Dit expertisecentrum kan volgens de initiatiefnemers naast medische opvolging door artsen, verpleegkundigen en vroedkundigen, ook in opvolging van psychologisch welzijn voorzien. “Een officiële erkenning als expertisecentrum biedt de garantie op doorverwijzing en maakt dat de expertise die er is, ook effectief terechtkomt bij wie ze nodig heeft”, besluit Van de Wauwer.

    Lees meer
  • Russische waakhond onderzoekt LGBT vriendelijk taalgebruik in Duolingo

    Het Russiche agentschap Roskomnadzor (RKN), dat de media onderzoekt en censureert, is met een onderzoek begonnen naar de taal-leerapplicatie Duolingo omdat die volgens een klacht ‘LGBT propaganda’ zou verspreiden. De waakhond gaat onderzoeken of de applicatie ingaat tegen  de gerechtelijke uitspraak van eind vorig jaar die de internationale LGBTQ-beweging als extremistisch bestempelde.

    Het onderzoek tegen de app, die meer dan veertig talen leert aan hun meer dan 60 miljoen gebruikers, komt er na een klacht van de ‘mensenrechtenorganisatie’ Radetel. Op hun Telegram-kanaal luidt het dat het de missie van de  organisatie bestaat uit het beschermen van de ‘publieke moraliteit, cultuur en morele waarden’. Volgens Radetel moeten kinderen de applicatie links laten liggen omdat de organisatie op enkele oefeningen uitkwam waarbij er referenties gemaakt werden naar de LGBTQ-gemeenschap. Zo deelde de organisatie twee screenshots van een Engelse Duolingo oefening waar het woord lesbienne (lesbian) en het woord homo (gay) in voorkomen.

    In een reactie aan het persagentschap TASS bevestigd RKN dat er een onderzoek is opgestart naar Duolingo. Op hun website bevestigde Duolingo dat er verwijzingen zijn naar LGBTQ-personages en verhalen in hun applicatie. Ook introduceerde de app eerder al drie LGBTQ+personages. Op die manier wil de app bijdragen aan de representatie van alledaagse situaties in het leven om op die manier te tonen dat homoseksuelen op een normale wijze leven. 

    "Duolingo gelooft diep in diversiteit en representatie”, zo luidt het. “Dit maakt het vanzelfsprekend om allerlei soorten personages van verschillende leeftijden, etnische achtergronden en seksuele geaardheden op te nemen.

    "De tweede reden zijn onze leerlingen. Iets echt unieks aan Duolingo is het extreem brede en diverse publiek voor onze inhoud: taalstudenten van alle leeftijden, van over de hele wereld. Ja, dat zijn heel veel mensen.”

    "En met zo'n brede basis van leerlingen hebben we de verantwoordelijkheid om de ervaringen van allerlei mensen te weerspiegelen en te relateren, inclusief LGBTQIA+-mensen."

    Foto: Duolingo presskit

     

    Lees meer
  • Poolse staatszender biedt excuses aan voor homofobe propaganda van de afgelopen acht jaar

    De Poolse openbare omroep TVP heeft zijn excuses aangeboden voor het stigmatiseren van de LGBTQ+gemeenschap in de afgelopen acht jaar. De zender was tijdens de bewindsperiode van de Poolse extreem-rechtse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van de oud-premier Jaroslaw Kaczynski het belangrijkste propagandakanaal waar ook op het strenge anti-LGBTQ beleid van de regering werd verdedigd. Dat zorgde er onder meer voor dat regenbooggezinnen werden afgeschilderd als een bedreiging voor het traditionele gezin, de staat en de Pools identiteit. 

    De zender speelde ook een belangrijke rol bij het propaganderen van de LGBTQI-vrije zones, meer dan 100 gemeenten en steden die zich vrij van LGBTQI-idelogie en personen uitriepen. In 2019 was er op TVP een documentaire te zien waarin de regebooggemeenschap als "erger dan communisme" werd weggezet.

    Zondag kwam daar formeel een einde aan. Na de zuivering van getrouwen van de PiS-partij bij de zender eind oktober na de winst van het liberale Burgerplatform bij de verkiezingen bood nieuwsanker Wojciech Szelag in naam van zijn zender zijn excuses aan de regenbooggemeenschap aan. Aanleiding was een interview met twee Poolse LGBTQI+ activisten. "Voor we in gesprek gaan, moet er iets gezegd worden. Jarenlang zijn er in Polen beschamende woorden gericht aan het adres van talloze mensen, alleen maar omdat ze ervoor kozen om zelf te bepalen wie ze zijn en van wie ze houden. Jullie zijn geen ideologie, maar mensen met namen, gezichten, familieleden en vrienden. Alle LGBTQI+'ers moeten een sorry te horen krijgen. Bij deze verontschuldig ik mij."

     

    Lees meer
  • Touristico Gaylive Podcast gaat live vanop Darklands

    Voor de tweede keer nemen Sven Boutsen en Marc Dirix hun maandelijkse Touristico Gaylive Podcast op voor een live publiek. Op zondag 3 maart wordt de volgende aflevering van deTouristico Gaylive Podcast (TGLPDCST) opgenomen op Darklands. Daar verwachten Marc en Sven de volgende gasten:

    Georges 'Bomma' Peeters vertegenwoordigt de Belgische vereniging MSC Belgium. Georges heeft talrijke titels op zijn naam staan en komt langs om er alles over te vertellen.

    De Nieuwe Mister Leather Belgium: maakt zijn eerste verschijning in een podcast als de pas gekozen Mister Leather Belgium. Wat zijn zijn plannen voor het komende jaar en hoe gaat hij deze realiseren?

    Mister Leather Europe Tom Keller: Hij komt langs om ons alles te vertellen over zijn kinky-reis die hem deze titel opleverde.

    Sir J. Tebias Perry is sinds de vroege jaren 2000 ondergedompeld in de wereld van leer. Als fervent reiziger met een passie voor het onderdompelen in diverse culturen, is hij een enthousiaste ontdekker van internationale keukens en geniet hij ervan om nieuwe smaken te proeven. Hij is ook de auteur van het boek 'Leermentorship' met tips en trucs voor het starten en onderhouden van een succesvol mentorschap voor zowel de mentee als de mentor.

    Dus kom op zondag 3 maart langs bij het Mr. Riegillio Podium op Darklands.

     

    Lees meer
  • Zes dagen gevangenis voor Nigeriaanse predikant die homo’s beledigde op straat

    De Nederlandse rechtbank heeft een Nigeriaanse 24 jarige man bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes dagen veroordeeld omdat hij op 21 januari 2023 in Rotterdam riep dat ‘alle homo’s in de hel zouden branden’ en dat ‘homo’s de maatschappij ontwrichten’. De prediker die met een luidspreker en microfoon op de Lijnbaan in Rotterdam stond. Ook was te horen dat het de schuld is van de ouders als iemand homo of lesbisch is”. 

    Meerdere mensen waarschuwden toen de politie. Een van hen was Marko Senda, de echtgenoot van de Nederlandse cabaretier Richard Groenendijk.

    De politie plukte de predikant wegens discriminatie op en hij moest zich eind januari 2024 voor de rechtbank komen verantwoorden voor zijn uitspraken. De Nigeriaan, die in een asielprocedure zit, kwam toen niet opdagen. De rechtbank veroordeelde hem deze week tot een gevangenisstraf van zes dagen.

     

    Het is overigens niet de eerste keer dat de Nigeriaan een boete oploopt voor het verspreiden van haatspraak aan het adres van homoseksuelen. Ook in Arnhem werd de man reeds hiervoor opgepakt. Deze feiten dateren van september 2022. Toen kreeg hij een voorwaardelijke boete van 500 euro. Volgens de officier van Justitie, die de rechtszaak over de feiten in Rotterdam bijwoonde, kan de man zich niet verschuilen achter de Bijbelteksten omdat hij ze niet letterlijk citeerde en geen Bijbel had. ‘Ook aan de vrije meningsuiting zijn grenzen’, zo klonk het in de rechtbank. Of de Nigeriaan de celstraf zal uitzitten is onduidelijk omdat hij momenteel spoorloos is.

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste