Sport

  • Elfde Gay Games sluiten af met een omzet van 25,5 miljoen

    De elfde editie van de  Gay Games die vorig jaar in Hong Kong doorgingen hebben een omzet gegenereerd van ongeveer 25,5 miljoen dollar. Dat blijkt uit een studie die werd uitgevoerd door het Departement Economie van de Universiteit van Kent. De Gay Games werden van 3 tot 11 november georganiseerd. LGBTQ-sporters van over de hele wereld zakten naar Hong Kong af om deel te nemen aan de meer dan 500 wedstrijden/evenementen in 18 verschillende sportdisciplines. Daarnaast was er nog een cultureel gedeelte met verschillende concerten, een opening en een sluitingsceremonie en een festivaldorp. Het evenement werd bijgewoond door 5.600 toeschouwers.

    “De Gay Games droegen in belangrijke mate bij tot de economie van Hong Kong en dat verspreidt over verschillende sectoren, waaronder hotels, restaurants,ontspanning en kleinhandel”, zo zeggen de auteurs van de studie Dr Shawn Rohlin en Dr Nadia Greenhalgh-Stanley.

    “De elfde editie van de Gay Games moedigden de lokale atleten aan om in hun lokale buurt te blijven, in plaats van naar andere steden te reizen om daar mee te doen aan gelijkaardige competities. In tegenstelling tot de eerder georganiseerde Gay Games werden deze van Hong Kong volledig gefinancieerd met privé-fondsen en met vrijwilligers. Dit betekend dat er geen directe subsidies waren van de overheid die tot de economische impact hebben bijgedragen.”

    De volgende Gay Games worden in 2026 in het Spaanse Valencia georganiseerd.

    Foto: Gay Games Hong Kong

    Lees meer
  • Olympische zwemmer Sean Gunn komt uit de kast

    De Olympische zwemmer Sean Gunn is bij onze collega’s van Outsports uit de kast gekomen. In een interview vertelt de Zimbabwaanse atleet, die  in 2016 meedeed met de Olympische Spelen in Rio, dat hij zijn teamgenoten aan de universiteit van Kentucky drie jaar geleden op de hoogte bracht voordat hij hetzelfde deed bij zijn familie.

    “Mijn team en iedereen die het wist, steunde me en was blij voor mij”, aldus Gunn. “Ik denk niet dat er iets veranderd is. In mijn hoofd had ik het zo lang opgehouden en was ik bang dat ze me anders zouden behandelen.Maar ik heb geluk gehad: iedereen was geweldig en wilde dat ik de gelukkigste versie van mezelf werd.”

    De dertigjarige Gunn woont nu samen met zijn vriend in Zuid-Afrika en is daar blijkbaar gelukkig. “Als iemand die moeite had om uit de kast komen en dit pas op mijn 27ste tegenover mijn familie  deed, maakt het me gelukkig om omringd te zijn door vrienden en familie en zoveel liefde, en ben ik echt dankbaar voor hen allen."

    Foto: Sean Gunn/Instagram

    Lees meer
  • Lier eert Marieke 'Wielemie' Vervoort met eigen laan

    Lier heeft woensdag een een nieuwe verbindingsweg vernoemd naar de in 2019 overleden rolstoelatlete Marieke 'Wielemie' Vervoort. Door haar sport was de uit Diest afkomstige Wielemie verbonden aan de atletiekclub Lyra uit Lier. Het stadsbestuur van Lier besloot twee jaar geleden om Vervoort te huldigen met een eigen straat, niet toevallig bij het nieuwe sportcomplex Hoge Velden. In aanwezigheid van haar ouders werd het straatnaambord van de Marieke Vervoort laan woensdag onthuld.

    Marieke Vervoort leed aan progressieve tetraplegie, een ziekte waarbij haar armen en benen verlamd raken. Daardoor leefde ze vaak met helse pijnen. Als topatlete  nam ze deel aan de Paralympische Spelen in Londen en Rio waar ze in totaal één gouden, twee zilveren en één bronzen medaille mee naar huis bracht. Tijdens de persconferentie na haar overwinning op de Paralympische Spelen in Londen in 2016  haalde ze niet alleen de wereldpers door haar sportieve prestaties maar maakte ze ook bekend dat ze via euthanasie uit het leven zou stappen als de pijn te zwaar zou worden om te dragen. Bij haar thuiskomst werd ze gehuldigd in haar thuisstad Diest. In 2015 kwam de atlete tijdens een interview met Tv familie  uit de kast als lesbienne. "Voor mij is het duidelijk, ik ben voor de vrouwen”, zei ze toen.

    Foto:DirkVE via Wikimedia Commons

    Lees meer
  • Amerikaanse Hockey League verbiedt regenboogtape

    De Amerikaanse hockeyleague NHL heeft na de regenboogshirts ook het gebruik van tape met de regenboogkleuren verboden. Dat staat te lezen in een verduidelijking van de eerdere richtlijn die de NHL naar alle 32 aangesloten clubs heeft uitgestuurd. Individuele spelers mogen vanaf dit seizoen niet meer op het ijs komen met hun hockeystick ingetapet met de Pride tape.

     

    Een kleine tien maanden geleden kwam er reeds een verbod op het dragen van shirts met de regenboogkleuren tijdens de warming-up.Verschillende ploegen en spelers droegen die shirts als steunbetuiging aan de LGBTQ-gemeenschap.Het verbod kwam er nadat een zevental spelers eerder dit jaar hadden aangegeven dat ze het shirt niet wilden dragen. Verschillende spelers zeiden dat het dragen van een regenboogshirt in ging tegen hun geloof en enkele Russische spelers vreesden dat ze tegenwind zouden krijgen vanuit hun thuisland en meer bepaald van president Vladimir Putin vanwege de homofobe wetgeving die er van kracht is. De NHL maakte meteen komaf met de praktijk door de regenboogshirts tijdens de opwarming te verbieden.

    Volgens de toen uitgevaardigde richtlijn mocht er van spelers niet verwacht worden dat ze een ‘speciaal initiatief’ zouden steunen.  Al snel bleek het te gaan om pride-evenementen en steunacties voor de LGBTQ-gemeenschap. 

    Omdat die eerste memo niet duidelijk genoeg bleek te zijn stuurde de NHL vorige week een verduidelijking uit. Zo liet de NHL aan de organisatie Pride Tape weten dat hun regenboogkleurige tape die door NHL spelers gebruikt wordt niet meer op het ijs te zien mag zijn tijdens de warming-ups of de wedstrijden. Terwijl de regenboogshirts door de clubs werden opgelegd konden de spelers zelf kiezen of ze  de regenboogkleurige tape zelf aanbrachten op hun hockeysticks.

     

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste